Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grön ungdom stödjer nätverket Bara bröst

Nätverket Bara bröst finns inte bara i Sverige. Här badar några kvinnor ur nätverket topless på ett badhus i Danmark. Foto: Martin Lehmann
Nätverket Bara Bröst - som kräver toplessbad för kvinnor - får stöd av Grön ungdom.
Under sitt årsmöte beslutade ungdomsförbundet att stötta en motion om att förbjuda könsdiskriminerande klädregler på badhus.
Motionen kommer att behandlas på miljöpartiets kongress i maj.
Grön ungdom vill att det ska vara en jämställd klädpolicy på badhus.
– När man tillåter båda könen att bada ska man ha lika klädregler, säger Ragnhild Karlsson, som tillhör Grön ungdoms Uppsaladistrikt, till TT.

Avvisades från bad

I höstas badade hon och systern Kristin topless på Fyrishovsbadet i Uppsala, som Expressen.se tidigare berättat om. De avvisades då av badvakterna som hänvisade till anläggningens ordningsregler.
Kvinnorna ansåg att de utsatts för könsdiskriminering och anmälde det inträffade till jämställdhetsombudsmannen (Jämo).
– Vi tycker att det är en viktig fråga. Det är ett stort problem att man sexualiserar kvinnors bröst, sa Ragnhild Karlsson till Expressen.se då.

Inte diskriminering

Många uppmärksammade deras tilltag och stöttade dem. I Skåne bildades nätverket ”Bara bröst” för att sympatisera med Uppsalastudenterna.
Men Jämo ansåg inte att det var könsdiskriminering i lagens mening och beslutade att inte stämma badet. I sitt utlåtande skrev man att det är "tveksamt om det rör sig om diskriminering i lagens namn".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!