Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Grodmansligans” ledare bor hos Göran Lindberg

Enormt tillslag mot svenska kriminella nätverk.
Den ökände knarksmugglaren Kjell Johansson, 72, hyrde in sig på före detta länspolismästaren och dömde våldtäktsmannen Göran ”Kapten Klänning” Lindbergs hästgård i Vimmerby.
Foto: Mikael Hylin
Göran Lindberg när han släpptes från Västerviksfängelset.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Den ökände knarksmugglaren Kjell Johansson, 72, hyrde in sig på före detta länspolismästaren och dömde våldtäktsmannen Göran ”Kapten Klänning” Lindbergs hästgård i Vimmerby. 

– Han har bott här till och från under många år och brukar umgås med Göran när han är här, säger en boende i trakten till DN

I måndags slog polisen till mot gården och grep Johansson som en del av FBI-operationen ”Trojan Shield”. 

Göran Lindberg fanns på plats, enligt uppgift till Expressen. 

Som Expressen tidigare avslöjat var Kjell Johansson en av de 155 svenskar som greps i FBI-operationen Trojan Shield. 

Vid 72 års ålder misstänks han för samma typ av brottslighet som varit hans signum och gjort honom ökänd under de senaste decennierna: Grov narkotikabrottslighet. 

I det här fallet synnerligen grovt narkotikabrott. 

Sedan Kjell Johansson släpptes från sitt senaste fängelsestraff 2014 har han varit skriven hos en betydligt mer ökänd brottsling: tidigare länspolismästaren Göran Lindberg, 75, mer känd som Kapten Klänning. 

Presenterade sig som ”gamla vänner”

Där hyr Kjell Johansson en gårdsbyggnad, vilket Sveriges radio P4 Kalmar var först med att rapportera. 

Och det var på Göran Lindbergs hästgård i Vimmerby som polisen i måndags genomförde razzian mot Kjell Johansson, som Dagens Nyheter har rapporterat. 

Göran Lindberg fanns på plats under razzian, enligt uppgift till Expressen. 

Boende i området berättar för DN att de två brukade umgås när Kjell Johansson var på gården och att de presenterade sig som ”gamla vänner”. 

– Uppfattningen jag har fått är att de kände varandra sen barndomen eller kanske studietiden, säger en person till DN. 

Göran Lindberg är inte anklagad för något brott i samband med razzian mot hästgården. 

Göran Lindberg dömdes till sex års fängelse för sadistiska våldtäkter

Som länspolismästare i Uppsala hade Göran Lindberg gjort sig känd som en kvinnorättskämpe och uttalad feminist – vilket fick delar av poliskåren att kalla honom för ”Kapten Klänning”. 

I januari 2010 rämnade fasaden. 

Göran Lindberg greps av polisen när han var på besök i Falun, med sin svarta sportbag fylld av sadistiska sexredskap, för att träffa en 14-årig flicka på ett hotellrum. 

Göran Lindberg kom att dömas till sex års fängelse för flera sadistiska våldtäkter på flickor och unga kvinnor – men visade varken under polisförhören eller under fängelsetiden någon ånger för de trauman han orsakat. 

Kan ha blivit vänner i fängelset

Göran Lindberg släpptes villkorligt 2014, samma år som Kjell Johansson släpptes fri från sitt senaste fängelsestraff och folkbokförde sig på Lindbergs gård. 

Männen lärde känna varandra i fängelset, enligt obekräftade uppgifter till DN. 

Efter att under 1980-talet varit ledare för narkotikasmugglingsnätverket ”Grodmansligan” har Kjell Johansson under de senaste decennierna gång på gång dömts för narkotikasmuggling. 

Kriminell ”influencer” gick bärsärk på hotellrum

Svensken en av de avslöjade i FBI:s fälla.

Sjöshult: Det innebär tillslaget för kriminella i Sverige

Expressens kriminalkrönikör om den stora internationella insatsen mot kriminella nätverk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.