Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grodan: "Kvinnor som blir våldtagna blir mycket sällan gravida"

Todd Akin.Foto: J. Scott Applewhite

I ett försök att förklara sin inställning till abortfrågan har republikanen Todd Akin, som kandiderar till senaten, retat upp många.

Abort ska alltid vara förbjudet, även när det handlar om våldtäktsfall, hävdade han.

– Om det är en legitim våldtäkt har den kvinnliga kroppen metoder för att stänga ner det hela, sa han, enligt New York Times.

Det var i en intervju från St Louis tv-station som Todd Akin intervjuades och fick förklara vad han tycker om abort. Han gjorde då klart att han i princip alltid är emot abort, även när det handlar om våldtäktsfall.

– Enligt vad jag har förstått från läkare, är det mycket ovanligt, sa Akin om graviditet efter våldtäkt, enligt New York Times.

– Om det är en legitim våldtäkt har den kvinnliga kroppen metoder för att stänga ner det hela. Låt oss säga att det inte fungerade, då tycker jag att det borde finnas någon typ av straff. Men straffet borde rikta sig till våldtäktsmannen, barnet bör inte attackeras, sa Akin i tv-intervjun.

Demokraterna rasar

Efter att intervjun publicerats på tv-kanalens webbsida var ilskan stor hos kvinnorättsorganisationer och demokrater.

Senatorn Claire McCaskill, demokraten som kommer att möta Akin i valet i november, twittrade ilsket.

– Som kvinna och tidigare åklagare som hanterat hundratals våldtäktsfall, är jag bedrövad av Akins kommentarer om offret, enligt New York Times.

Akin märkte snabbt att hans kommentar retat upp många och menade då att han uttryckt sig fel.

– Jag uttalade mig fel i den här intervjun, och det återspeglar inte den djupa empatin jag har för tusentals kvinnor som våldtas och misshandlas varje år. Jag inser att abort, och i synnerhet när det när det gäller våldtäkt, är en mycket känslomässigt laddad fråga. Men jag tror djupt på att skydda alla liv. Och jag tror inte att rätt metod är att skada ett oskyldigt offer, säger Akin, enligt New York Times.

Romney tog avstånd

Mitt Romney var snabb med att visa att han inte håller med om Akins uttalande.

Demokraten Claire McCaskill, har haft motgångar på sistone och jobbar hårt för att komma till senaten en andra gång. Nu spås hon använda Akins uttalande till sin fördel och för att behålla sin plats i senaten genom att måla upp honom som extrem.

– Claire McCaskill kommer säkert att förstärka hans uttalande och se till att alla har hört det, säger Dave Robertson, professor i statsvetenskap vid University of Missouri-St. Louis, enligt New York Times.