Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grisnjure fästes på människa – fungerade

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: Joe Carrotta / TT NYHETSBYRÅN

För första gången har ett djurorgan som transplanterats till en människa inte genast stötts bort.

– Det kan lösa organbristen, säger Robert Montgomery, chefskirurg vid NYU Langone i New York till AFP.

Transplantationen skedde i USA i september. En njure från en genmodifierad gris fästes på benet på en hjärndöd kvinna som gavs livsuppehållande vård. Njuren satt där i över två dygn utan att stötas bort av kvinnans immunsystem.

– Njuren såg helt normal ut under hela förloppet, det var det som var så intressant, säger transplantationsläkaren Lars Wennberg, till TT.

Njuren gjorde sitt jobb

Sedan njuren fästs på kvinnan kunde forskarna vid NYU Langone i New York studera dess funktion. De kunde konstatera att den ditsatta njuren klarade av att rena blodet från restprodukter och producerade urin, rapporterar Reuters.

– Den gjorde det den skulle, tog bort slagg och gjorde urin, säger Robert Montgomery, chefskirurg vid NYU Langone i New York till AFP.

– Frågan som återstår är vad som hänt efter tre veckor, tre månader eller tre år. Det enda sättet att ta reda på det vore genom ett test på en levande person, fortsatte han.

När experimentet var färdigt stängdes de livsuppehållande maskinerna av för kvinnan som stod värd för transplantationen.

Cameron, 26, fick nytt ansikte genom transplantation

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.