Foto: PRESSENS BILD
 Foto: PRESSENS BILD

Griskultingar kastreras utan bedövning

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska metoden att kastrera smågrisar utan bedövning ska ses över av Jordbruksverket.
- Djur ska behandlas väl, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.
Varje dag får drygt 4 000 svenska smågrisar sina testiklar avskurna helt utan smärtlindring, trots att de flesta är medvetna om att ingreppet gör ohyggligt ont. I Norge har obedövad kastrering varit förbjuden i flera år.

Billiga vägar

Nu har regeringen beslutat att ge Jordbruksverket i uppdrag att föreslå alternativ till dagens metod.
- Det finns ju ett antal billiga vägar att pröva och vi vill att de ska undersöka vilka vägar som är möjliga att använda för att uppnå samma resultat, säger Eskil Erlandsson (c).
Om inte hangrisar kastrerades skulle köttet hos vissa vuxna galtar drabbas av så kallad ornelukt – en frän stank som orsakas av vissa ämnen i grisfettet. Galtlukten märks bara när köttet hettas upp och är ingenting som svenska charkuterister vill riskera att sälja till kunderna, även om så sker i många andra europeiska länder.
Dessutom blir okastrerade galtar mer aggressiva och svårhanterliga än kastrerade.

Dyra veterinärer

I Norge bedövar en veterinär grisarna före ingreppet. Svenska köttproducenter har avfärdat den metoden som alldeles för dyr och krånglig, och Jordbruksverket lär heller inte föreslå den eftersom myndigheten ska ta hänsyn till kostnadsbiten i sin utredning.
Alternativ till det norska förfarandet skulle kunna vara att uppfödarna själva ges tillstånd att lägga bedövningen, vilket de inte har i dag. Denna lösning applåderas inte av veterinärerna, eftersom de ser faror i att personer utan formell utbildning får hantera läkemedelsklassade bedövningsmedel.
I dag pågår lovande forskning med så kallad immunologisk kastrering, där hangrisen ges ett slags vaccin mot könsmognad, samt försök med att hitta metoder att sortera bort spermier med Y-kromosomer. Ännu är ingen sådan metod redo för fullskalig användning.
Utredningen ska vara klar senaste den 1 november 2008.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag