Den chockerande filmen visar djurplågeriet. Foto: ANIMAL RIGHTS BELGIQUEDen chockerande filmen visar djurplågeriet. Foto: ANIMAL RIGHTS BELGIQUE
Den chockerande filmen visar djurplågeriet. Foto: ANIMAL RIGHTS BELGIQUE
Slakteriet bryter mot många lagar och regler. Foto: ANIMAL RIGHTS BELGIQUESlakteriet bryter mot många lagar och regler. Foto: ANIMAL RIGHTS BELGIQUE
Slakteriet bryter mot många lagar och regler. Foto: ANIMAL RIGHTS BELGIQUE

Grisarna skållas levande på slakteriet

Publicerad

Under en hel månad filmade organisationen Animal Rights i hemlighet på ett stort slakteri i Belgien.

Bilderna är chockerande: grisar som blir sparkade och slagna, blöder och skållas levande.

Nu granskas djurplågeriet av åklagare och Animal Rights kräver att slakteriet stängs omedelbart, skriver belgiska tidningar.

Djurrättsorganisationen Animal Rights Belgique publicerade i onsdags filmen som spelats in med dolda kameror och i hemlighet på ett stort slakteri i Tielt i västra Belgien.

Reaktionerna har varit mycket starka och kritiken är massiv mot hur grisar behandlas när de kommer till slakteriet.

I filmen visas bland annat levande djur som skållas i kokande vatten, grisar som skriker av smärta, som blöder och blir slagna.

"Det är en häpnadsväckande grymhet som bilderna visar", skriver svenska systerorganisationen Djurens rätt.

Slakteriet fuskar med bedövningen

Enligt vad som framkommer i filmdokumentet har slakteriet bland annat fuskat med bedövningen av grisarna. Djuren ska enligt lag bedövas vid slakt men gasläggningen på slakteriet uppges i filmen fungera dåligt. I flera fall dödas djuren utan bedövning.

Det uppges vidare att öronen klipps av på utländska grisar för att dölja ursprunget.

Ett annat chockerande avslöjande är att djur som dött under transport smusslas in i köttproduktionen vid slakteriet i Tielt som är ett av Belgiens största.

– Om inte veterinären ser det så, säger en slakterianställd i filmen.

Filmen från Animal Rights uppmärksammas

Belgisk press har uppmärksammat filmen från Animal Rights och nu ställs de ansvariga mot väggen.

Thomas De Roover, vd för Exportslachthuis Tielt, säger till tidningen De Standaard att han är chockad över bilderna och lovar att "vidta omedelbara åtgärder". En intern utredning har startats, uppger företaget.

– Det är ett oansvarigt beteende hos vissa anställda som vi tar på största allvar, säger vd:n.

Men att företagsledningen varit ovetande om de vidriga förhållandena på slakteriet ifrågasätts starkt.

Djurrättsorganisationen kräver att slakteriet i Tielt stängs

Nadine Lucas, ansvarig på Animal Rights i Belgien, kräver att slakteriet i Tielt stängs omedelbart. Dels för att djur behandlas illa, dels för att man enligt organisationen lurar konsumenterna.

Nu har en stor livsmedelskedja i Belgien, Delhaize, beslutat att sluta sälja kött från skandalslakteriet, uppger bland andra tidningarna De Standaard och Het Nieuwsblad.

– Det är oacceptabelt om djurskyddet inte respekteras, säger Roel Dekelver, en talesman för butikskedjan till De Standaard.

Skandalen har även gjort intryck på Belgiens högsta politiska ledning. Ben Weytes, minister med ansvar för bland annat djurskydd, säger att filmen visar på ett tiotal brott mot landets djurskyddslagar, och att fallet nu kommer att utredas av åklagare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag