Turkietkännaren Kurdo Baksi berättar att ärendet med den gripne svensken i Turkiet tas upp i domstol. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGTurkietkännaren Kurdo Baksi berättar att ärendet med den gripne svensken i Turkiet tas upp i domstol. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Turkietkännaren Kurdo Baksi berättar att ärendet med den gripne svensken i Turkiet tas upp i domstol. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Gripne svensken i Turkiet har blivit anhållen

Publicerad

Den svenske medborgare som greps vid ett människorättsmöte i Turkiet den 5 juli har ställts inför rätta och blev på måndagskvällen anhållen.
– Jag hade räknat med att han skulle frias. Det här betyder att det finns en risk för svensken att dömas till fängelse och det känns inte bra, säger Turkietkännaren Kurdo Baksi. 

Det var den 5 juli som tolv personer, däribland en svensk man i 50-årsåldern, greps på ön Buyukada i närheten av Istanbul i samband med ett människorättsmöte. 

Dagen efter, den 6 juli, bekräftade UD för Expressen att en svensk man fanns bland de gripna. 

Läs mer: Svensk medborgare gripen i Turkiet 

– Generalkonsulatet har kontakt med de turkiska myndigheterna för att få mer information vad personen är misstänkt för, sa Rasmus Eljanskog vid UD:s presstjänst. 

– Vi har haft kontakt med den här mannen, men vad vi har fått reda på är ingenting som vi går in på, fortsatte han. 

Amnesty: "Groteskt maktmissbruk"

Senare bekräftade UD att mannen är i 50-årsåldern och hemmahörande i Götaland – samt att han tilldelats en advokat. 

Men varför människorättsaktivisterna greps – och anklagas för – är oklart. En av de gripna är Turkietchefen för Amnesty. 

– Det här är ett groteskt maktmissbruk som kastar ljus på den svåra situationen för människorättsaktivister i landet, sa Amnestys generalsekreterare Salil Shetty sagt i ett uttalande den 6 juli.  

Ärendet tas upp i domstol

Nu meddelar Turkietkännaren Kurdo Baksi att ärendet tas upp i rätten i Istanbul. 

– Han ställs inför rätta för första gången klockan 10 på måndagen. Då får han reda på vad han anklagas för. Eller att han släpps, säger Kurdo Baksi.

På måndagskvällen kom beskedet att den svenska medborgaren anhållits tillsammans med övriga nio gripna. 

– Vad vi förstår så vill åklagarna väcka åtal. Det beslutet ligger nu hos domare, säger Brittis Edman, policychef på svenska Amnesty, till TT. 

– Jag hade räknat med att han skulle frias. Det här betyder att det finns en risk för svensken att dömas till fängelse och det känns inte bra. Nu har chanserna försämrats. Jag är djupt besviken och ledsen, säger Kurdo Baksi på måndagskvällen till Expressen. 

Sedan den misslyckade militärkuppen har Turkiet fängslat över 50 000 personer som samtliga väntar på rättegång. Ytterligare 150 000 personer har stängts av från sina jobb eller blivit uppsagda. Över 250 personer dödades under kuppförsöket.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag