Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gripna svenskarna har anlänt till hamnen

Här kommer "Estelle" till hamnen i Ashdod med de gripna svenskarna.Foto: Amir Cohen

TEL AVIV/STOCKHOLM. Besättningen på Estelle kommer nu att föras till inrikesdepartementets lokaler i den israeliska staden Holon för att ta emot sina utvisningspapper.

De kommer sedan att föras till arrestlokaler i närheten av Tel Aviv.

– De har nu, enligt den advokat Ship to Gaza har anlitat, 72 timmar på sig att överklaga att utvisas ur Israel, säger Expressens reporter Arne Lapidus som är på plats i Ashdod där båten lagt till.

Israel stoppade aktivistfartyget ”Estelle” från att nå den palestinska Gazaremsan, precis som officiella israeliska talesmän tidigare hade förklarat att man skulle göra.

Bordningen ägde av allt att döma rum på internationellt vatten i Medelhavet utanför Gazas kust.

”Bordningen genomfördes i enlighet med internationell lag … efter det att alla försök att stoppa fartyget från att nå Gazaremsan hade gjorts, både via direktkontakt och genom diplomatiska kanaler”, meddelar den israeliska armén.

Armén säger att beslutet fattades på grund av passagerarnas ”ovilja att samarbeta” och för att fartyget vägrade ändra kurs. ”Estelle” ska nu föras till den israeliska hamnstaden Ashdod där passagerarna ska överlämnas till polisen.

Togs emot av polis och inrikesdepartement

”Soldaterna behövde inte använda våld” och ”vidtog alla åtgärder för att slå vakt om passagerarnas säkerhet”, heter det i arméns uttalande.

Flera svenskar finns ombord på skeppet Estelle, bland andra Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap, konstnären Dror Feiler och riksdagsledamoten Sven Britton, S.

– De tas nu emot av israelisk polis och inrikesdepartementet som har hand om in- och utresefrågor. De kommer att utvisas ur landet, men har 72 timmar på sig att överklaga utvisningen. Går de med på utvisningen skickas de hem direkt, så fort det går ett flyg, säger Arne Lapidus, och fortsätter:

– De kommer att ha sin advokat närvarande under hela natten.

Inget våld

- Det förekom inget våld, säger en talesperson för Israels militär till AFP om bordningen av 53 meter långa Estelle.

- Passagerarna bjöd inget motstånd.

17 passagerare uppges ha varit ombord, bland dem fem parlamentariker från Europa och en före detta parlamentsledamot från Kanada. Förutom humanitär hjälp och varor var skeppet också lastat med 30 duvor, som aktivisterna hade tänkt släppa när de anlände till Gaza, rapporterar TT.

Enligt israelisk militär bordades skeppet efter upprepade försök att kontakta personerna ombord.

- Som ett resultat av deras ovilja att samarbeta och efter att de ignorerat uppmaningar att ändra kurs togs beslutet att borda fartyget och ta det till Ashdods hamn, säger talespersonen till AFP.

I Ashdod ska passagerarna lämnas över till israelisk polis.

"Från tre håll"

Morgonen var till en början lugn, men vid klockan 10.00 började det röra på sig i horisonten.

När man befann sig cirka 30 kilometer från kusten började israeliska krigsfartyg närma sig.

– Vi har börjat se stora israeliska krigsskepp omkring oss. De kommer från tre håll, berättade Dror Feiler, en av svenskarna ombord, till Expressen.se.

Plötsligt bröts samtalet med Dror Feiler. En stund senare skrev Ship to Gaza på sin hemsida att fartygen vid klockan 10.15 styrde fram till Estelle.

Dror Feiler berättade innan samtalet bröts att man planerade att göra passivt motstånd utan att använda våld om israelisk militär försökte borda.

Soldater med masker

Totalt handlade det om fem eller sex stycken som omringade skeppet. Soldater i masker försökte ta sig ombord, enligt aktivisterna.

Det är oklart exakt vad som sedan hände. Efter Israels framstöt bröts kontakten med Estelle.

Ship to Gaza kallade det hela för en "attack", men detta förnekades av israeliska armén.

Det hela skedde på internationellt vatten.

– Vi har inte haft direktkontakt med någon av passagerarna sedan mellan kvart över tio och halv elva i förmiddags, säger Ann Ighe, talesperson för Ship to Gaza, som befinner sig i Sverige.

Ighe är övertygad om att deras passagerare hade kontaktat dem om de ha hade kunnat.

- Av något skäl har de inte kunnat ta kontakt med oss.

30 aktivister

Estelle är finskregistretad och ombord finns omkring 30 propalestinska aktivister.

Förutom Gardell, Feiler och Britton finns även parlamentariker från Norge och Grekland. Målet är att försöka bryta Israels blockad, ge humanitärt stöd och nå Gazaremsan. Vid två tidigare tillfällen har organisationen gjort försök att leverera varor till Gaza, men båda gångerna har de stoppats av Israel.

År 2010 dödades nio aktivister på Ship to Gaza när Israel gick ombord på ett skepp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.