Här kommer "Estelle" till hamnen i Ashdod med de gripna svenskarna. Foto: Amir Cohen
Här kommer "Estelle" till hamnen i Ashdod med de gripna svenskarna. Foto: Amir Cohen

Gripna svenskarna har anlänt till hamnen

Publicerad

TEL AVIV/STOCKHOLM. Besättningen på Estelle kommer nu att föras till inrikesdepartementets lokaler i den israeliska staden Holon för att ta emot sina utvisningspapper.

De kommer sedan att föras till arrestlokaler i närheten av Tel Aviv.

– De har nu, enligt den advokat Ship to Gaza har anlitat, 72 timmar på sig att överklaga att utvisas ur Israel, säger Expressens reporter Arne Lapidus som är på plats i Ashdod där båten lagt till.

Israel stoppade aktivistfartyget ”Estelle” från att nå den palestinska Gazaremsan, precis som officiella israeliska talesmän tidigare hade förklarat att man skulle göra.

Bordningen ägde av allt att döma rum på internationellt vatten i Medelhavet utanför Gazas kust.

”Bordningen genomfördes i enlighet med internationell lag … efter det att alla försök att stoppa fartyget från att nå Gazaremsan hade gjorts, både via direktkontakt och genom diplomatiska kanaler”, meddelar den israeliska armén.

Armén säger att beslutet fattades på grund av passagerarnas ”ovilja att samarbeta” och för att fartyget vägrade ändra kurs. ”Estelle” ska nu föras till den israeliska hamnstaden Ashdod där passagerarna ska överlämnas till polisen.

Togs emot av polis och inrikesdepartement

”Soldaterna behövde inte använda våld” och ”vidtog alla åtgärder för att slå vakt om passagerarnas säkerhet”, heter det i arméns uttalande.

Flera svenskar finns ombord på skeppet Estelle, bland andra Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap, konstnären Dror Feiler och riksdagsledamoten Sven Britton, S.

– De tas nu emot av israelisk polis och inrikesdepartementet som har hand om in- och utresefrågor. De kommer att utvisas ur landet, men har 72 timmar på sig att överklaga utvisningen. Går de med på utvisningen skickas de hem direkt, så fort det går ett flyg, säger Arne Lapidus, och fortsätter:

– De kommer att ha sin advokat närvarande under hela natten.

Inget våld

- Det förekom inget våld, säger en talesperson för Israels militär till AFP om bordningen av 53 meter långa Estelle.

- Passagerarna bjöd inget motstånd.

17 passagerare uppges ha varit ombord, bland dem fem parlamentariker från Europa och en före detta parlamentsledamot från Kanada. Förutom humanitär hjälp och varor var skeppet också lastat med 30 duvor, som aktivisterna hade tänkt släppa när de anlände till Gaza, rapporterar TT.

Enligt israelisk militär bordades skeppet efter upprepade försök att kontakta personerna ombord.

- Som ett resultat av deras ovilja att samarbeta och efter att de ignorerat uppmaningar att ändra kurs togs beslutet att borda fartyget och ta det till Ashdods hamn, säger talespersonen till AFP.

I Ashdod ska passagerarna lämnas över till israelisk polis.

"Från tre håll"

Morgonen var till en början lugn, men vid klockan 10.00 började det röra på sig i horisonten.

När man befann sig cirka 30 kilometer från kusten började israeliska krigsfartyg närma sig.

– Vi har börjat se stora israeliska krigsskepp omkring oss. De kommer från tre håll, berättade Dror Feiler, en av svenskarna ombord, till Expressen.se.

Plötsligt bröts samtalet med Dror Feiler. En stund senare skrev Ship to Gaza på sin hemsida att fartygen vid klockan 10.15 styrde fram till Estelle.

Dror Feiler berättade innan samtalet bröts att man planerade att göra passivt motstånd utan att använda våld om israelisk militär försökte borda.

Soldater med masker

Totalt handlade det om fem eller sex stycken som omringade skeppet. Soldater i masker försökte ta sig ombord, enligt aktivisterna.

Det är oklart exakt vad som sedan hände. Efter Israels framstöt bröts kontakten med Estelle.

Ship to Gaza kallade det hela för en "attack", men detta förnekades av israeliska armén.

Det hela skedde på internationellt vatten.

– Vi har inte haft direktkontakt med någon av passagerarna sedan mellan kvart över tio och halv elva i förmiddags, säger Ann Ighe, talesperson för Ship to Gaza, som befinner sig i Sverige.

Ighe är övertygad om att deras passagerare hade kontaktat dem om de ha hade kunnat.

- Av något skäl har de inte kunnat ta kontakt med oss.

30 aktivister

Estelle är finskregistretad och ombord finns omkring 30 propalestinska aktivister.

Förutom Gardell, Feiler och Britton finns även parlamentariker från Norge och Grekland. Målet är att försöka bryta Israels blockad, ge humanitärt stöd och nå Gazaremsan. Vid två tidigare tillfällen har organisationen gjort försök att leverera varor till Gaza, men båda gångerna har de stoppats av Israel.

År 2010 dödades nio aktivister på Ship to Gaza när Israel gick ombord på ett skepp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag