Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domstolen: Imamerna bör utvisas när det är möjligt

Gripna imamer blir fråga för regeringen.
Kammarrätten i Stockholm, där Migrationsöverdomstolen verkar.Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN
Polisen har gripit fem imamer under året.Foto: ALEX LJUNGDAHL

I flera uppmärksammade fall har imamer och misstänkt radikala islamister i Sverige omhändertagits.

Nu blir tre av dem en fråga för regeringen.

Detta efter att Migrationsöverdomstolen sagt sitt: Männen bör inte utvisas nu – men när det är möjligt, skriver Dagens Nyheter.

Under året har Säkerhetspolisen agerat mot flera imamer och misstänkta radikala islamister runtom i Sverige – något som har väckt stor uppmärksamhet.

Totalt har sex personer gripits och satts i förvar med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll. All sex har också fått beslut om utvisning:

De har fått beslut om utvisning

Gävle-imamen Abo Raad och hans 34-årige son, Umeå-imamen Hussein Al-Jibury, Västerås-imamen Fekri Hamad, Viktor Gaziev från Gävle samt ytterligare en man med kopplingar till Gävle.

Alla sex har överklagat utvisningsbesluten.

Fekri Hamad.
Viktor Gaziev.Foto: Polisen / Polisen
Abo Raad.Foto: GEFLE DAGBLAD
Hussein Al-Jibury.Foto: SUNDSVALLS TIDNING

Nu har tre överklaganden prövats i Migrationsöverdomstolen, skriver Dagens Nyheter. Rättens yttrande: De tre männen bör utvisas när det är möjligt.

Handlingar från domstolen visar att de tre männen det rör sig om är Gävle-imamen Abo Raad, hans son och Viktor Gaziev.

Migrationsverket har tidigare gjort bedömningen att utvisningarna inte går att genomföra. Männen har flyktingstatus och enligt myndigheten kan det finnas hot mot dem i deras hemländer.

Imamernas framtid avgörs av regeringen

Migrationsöverdomstolen gör nu samma bedömning, enligt DN. Männen anses utgöra ett hot mot Sverige – varför är sekretessbelagt – men kan inte utvisas på grund av risk för förföljelse i hemlandet.

Det innebär att dessa ärenden nu är en fråga för regeringen, som är den instans som tar det slutgiltiga beslutet. Männen hålls i förvar tills vidare.

Här är tre nyheter att hålla koll på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.