Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gripna fransmän visas upp i iransk tv

Två gripna franska medborgare har visats upp i statlig iransk tv, där de säger sig vara franska underrättelseagenter. Frankrike kallar videon skamlig.

De två franska medborgarna, Cecile Kohler och Jacques Paris, greps i maj i år. Enligt Frankrike är de företrädare för ett franskt lärarfack och var på semester i Iran, samtidigt som lärarstrejker pågick i flera delar av landet.

Cecile Kohler säger i videon att de är franska underrättelseagenter. Jacques Paris tillägger att deras uppdrag är att utöva påtryckningar på Irans regering.

Videon fördöms i hårda ordalag i ett uttalande från det franska utrikesdepartementet, som kallar de två för ”statlig gisslan”. ”Iscensättande av deras förmodade bekännelse är skamligt, motbjudande, oacceptabelt och i strid med folkrätten”, heter det i uttalandet.

Inslaget liknar tidigare videoklipp där Iran av allt att döma har tvingat fångar att erkänna brott. En rapport från 2020 listar minst 355 framtvingade erkännanden.

Inslaget visas i tv samtidigt som Iran skakas av en protestvåg som Teheran hävdar är iscensatt från utlandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.