Gripen svensk inblandad i skattehärva

frihetsberövad. Den 20-årige svensken misstänks för samröre med IS. Han har sedan augusti suttit frihetsberövad i Turkiet.

Den 20-årige svensken sitter frihetsberövad i Turkiet, misstänkt för samröre med Islamiska staten.

Nu kan Expressen avslöja att 20-åringen var inblandad i en stor skattehärva i Sverige innan han greps i somras.

Han är ensam styrelseledamot i ett bolag som enligt Skatteverket lurade till sig miljontals kronor genom att fuska med momsen.

Den 20-årige svensken greps av turkiska myndigheter i augusti när han passerade gränsen från Syrien till Turkiet och har sedan dess suttit frihetsberövad. Det avslöjade DN på onsdagen.

Mannen, som kommer från Stockholmstrakten, anklagas för samröre med terrororganisationen Islamiska staten, IS. Själv förnekar han brott.

–  Jag är helt oskyldig. Jag reste via Syrien till Irak för att hämta min lillebror till Sverige, säger han till DN.

Styrelseledamot i skenföretag

Nu kan Expressen berätta vad 20-åringen gjorde innan han greps.

I oktober 2014 blev han den enda ordinarie ledamoten i styrelsen för ett nybildat bolag som skulle sälja mobiltelefoner. Bolaget uppgav till Skatteverket att omsättningen skulle vara 65 000 kronor per år.

Men Skatteverket fick veta att bolaget från oktober 2014 till februari 2015 hade köpt varor från ett lettiskt bolag för cirka 24 miljoner kronor och sålt dem vidare i Sverige för mist 28 miljoner kronor, utan att redovisa moms.

Skatteverket bedömer att bolaget var ett skenföretag vars enda syfte varit att fuska med momsen. Sedan bluffen upptäckts upptaxerades bolaget med 5,7 miljoner kronor och straffades med skatteböter på 1,1 miljoner.

Expressen har utan framgång sökt företagets ägare för en kommentar.

Beslutet om skatteböter kom den 29 juni i år. En dryg vecka senare, den 8 juli, ströks 20-åringen ur den svenska folkbokföringen. Och i augusti greps han alltså av turkiska myndigheter vid syrisk-turkiska gränsen.

Son till al-Qaida-ledare

Mannen har länge befunnit sig i en radikal våldsfrämjande islamistisk miljö. Hans pappa har pekats ut som terrornätverket al-Qaidas andreman i Irak. Han dödades 2008 vid ett amerikanskt anfall mot staden Mosul.

Enligt DN var pappan före resan till Irak en ledande figur i en moské i Stockholm som pekades ut som rekryteringsbas för Irakkrigare.

– Alla kopplar samman mig med min pappa. Svenskarna har hela tiden felaktigt varit rädda för att jag ska bli som min pappa. Men han är han och jag är jag, säger 20-åringen till DN.

Våren 2012 fick dåvarande Rikskriminalpolisen information om att mannen året innan hade gripits i ett land i Mellanöstern när han försökte resa in olagligt. Polisen fattade misstankar om att han och hans ressällskap varit på väg för att delta i en väpnad konflikt ner de greps.

Snart kom tecken på att den då 16-årige pojken åter var på väg att resa till en krigshärd. I maj omhändertogs han med stöd av lagen om vård av unga.

I oktober beslutade kammarrätten att han inte längre skulle vårdas på sluten institution, utan på ett öppet boende. I november avvek han. Senare fick polisen information om att han rest till Syrien för att delta i strid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.