Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gripen i jätterazzian hade ”fiendelista”

Misstänkta kuppmakaren var fastighetsutvecklare
Saskia Esken, en av SPD:s två partiledare.
Foto: AEDT / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Prins Heinrich XIII är en av 25 medlemmar i den högerextrema Reichsbürger-rörelsen som greps på onsdagsmorgonen.
Foto: BORIS ROESSLER / AP TT NYHETSBYRÅN
Tidigt på onsdagsmorgonen slog de tyska specialstyrkorna till. I en jätterazzia, där omkring 3 000 poliser medverkade, greps 25 personer i den högerextrema Reichsbürger-rörelsen.
Foto: Boris Roessler / TT NYHETSBYRÅN

En av dem som greps i onsdagens jätterazzia i Tyskland hade en ”fiendelista” med 18 namn på politiker och journalister, rapporterar Die Tageszeitung.

Bland personerna på listan fanns tyska utrikesministern Annalena Baerbock och socialdemokraternas ena partiledare Saskia Esken.

– De hade konkreta planer som de var villiga att genomföra, säger Esken till tidningen.

Tre av personerna på listan är kända programledare, enligt Die Tageszeitungs uppgifter. Sju är ledamöter av tyska parlamentet, som kristdemokraternas tidigare partiledare Armin Laschet och socialdemokraternas generalsekretare Kevin Kühnert, skriver tidningen. 

De ska ha informerats av polis under onsdagsmorgonen. 

– Vi får inte underskatta faran som medlemmarna i Reichsbürger utgör. Det är människor som inte bara fantiserar om konspirationsteorier, säger utrikesminister Saskia Esken (SPD) till Die Tageszeitung. 

Det ska inte ha funnits några indikationer på förhöjd hotbild mot just de sju parlamentarikerna. 

Skulle störta regeringen

Det var tidigt i onsdags morse som ett 20-tal personer greps vid en jätteinsats mot en högerextremistisk ”terrorgrupp” i Tyskland med kopplingar till den så kallade Reichsbürger-rörelsen. 

Ytterligare ett 20-tal personer är under utredning. Enligt misstankarna planerade gruppen att med våld tvinga sig in i det tyska parlamentet, störta regeringen – och göra 71-årige adelsmannen prins Heinrich XIII till Tysklands nya ledare.

Flera av gruppens medlemmar består av tidigare soldater, vissa av dem från Kommando Spezialkräfte (KSK).

Extremismforskaren om gruppen som planerade statskuppen i Tyskland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.