Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gripen för dubbelmordet tillbaka i Sverige

En 29-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark i natt.
Lejonet-ledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man hittades skjutna i huvudet i en bil i Kista.Foto: Polisen
Platsen där de hittades.Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Han greps av polis – i Danmark.

Nu är den 29-årige företagaren i resebranschen, som misstänks för morden i Kista på Lejonen-ledaren Merhawi Aregai, 26, och en vän till honom, åter på svensk mark.

– Det som är viktigt att understryka är att han var på väg in i Sverige och inte på väg ut, säger mannens advokat Peter Dahlqvist.

Det var på kvällen den 8 mars som Merhawi Aregai, som pekats ut som en ledare inom det kriminella gänget Lejonen, och ytterligare en man, sköts till döds i en bil i Stockholmsförorten Kista.

– Jag såg direkt att de inte skulle överleva. Fönstren var krossade och de var skjutna i huvudet. De hade puls och andades, men man förstod direkt att de inte skulle klara sig, har ett vittne tidigare berättat.

Natten till den 13 mars kom det som beskrivits som ett första genombrott i polisutredningen efter dubbelmordet. Då ska den man, som varit anhållen i sin frånvaro som misstänkt, ha kommit körande i en bil i hamnstaden Rødbyhavn på ön Lolland. Från hamnen går det färjor till och från Puttgarden i Tyskland. Den misstänkte mannen greps i ett inresekörfält – det tyder på att han kommit från Tyskland och in i Danmark, inte tvärtom.

Träffade sin klient under lördagen

Nu är mannen förd till Sverige.

Under fredagen kom det in en begäran från åklagare till Solna tingsrätt om att förordna försvarare åt den mordmisstänkte 29-åringen.

Valet föll på advokat Peter Dahlqvist. Han bekräftar att han har träffat sin klient under lördagen:

– Jag fick mitt förordnande i går och jag besökte honom i dag. Vi har inte genomfört några förhör, så jag kan inte föregripa hans inställning utöver att han förnekar brott. Han har ingenting med det här att göra. Nu hoppas jag att utredningen visar att det är så. Det som är viktigt att understryka är att han var på väg in i Sverige och inte på väg ut.

Vad händer nu i utredningen?

– Det som står närmast till hands är väl att det ska genomföras förhör, därefter eventuellt en häktningsförhandling. Vi hoppas naturligtvis att han försätts på fri fot.

Verksamhet i resebranschen

Den 29-årige mannen har en brottshistorik kantad av stölder. Han är också dömd för försök till rån efter att han och en annan person, beväpnade med pistol, slog till mot en Coop-butik för nio år sedan.

Mannen är numera företagare med verksamhet resebranschen, enligt uppgifter till Expressen.

För två år sedan fattade dock Ekobrottsmyndigheten misstankar om att den verksamheten i själva verket handlade om penningtvätt.