Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grevinnan Alexandra bryter med kärleken

Från prinsessa till grevinna.
Grevinnan Alexandra har brutit med sin pojkvän Nicolai Peitersen.
Foto: E-PRESS PHOTO/IBL
IT-entreprenören Nicolai Peitersen bor i Hongkong.
Foto: MATHIAS SVOLD / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Tragedierna kommer slag i slag för den danska grevinnan Alexandra, 58.

Mitt i sorgearbetet efter sin mammas bortgång tillkännages nu också att Alexandra brutit förhållandet med pojkvännen, den fem år yngre företagaren Nicolai Peitersen.

Enligt grevinnans pressekreterare ska orsaken ha varit en konkret händelse Alexandra fått kännedom om – och som hon genast tagit kraftigt avstånd från. 

Den 58-åriga grevinnan Alexandra var tidigare gift med den danske prinsen Joachim och tillsammans har de sönerna Felix, 20, och Nikolai, 23.

Efter skilsmässan från Joachim miste Alexandra sin prinsesstitel och hon tillhörde inte längre det danska kungahuset.

2007 ingick Alexandra i stället sitt andra äktenskap, den gången med fotografen Martin Jørgensen.  Det äktenskapet kraschade 2015 efter att Alexandra insett att maken använt grevinnans pengar för egna ändamål.

Fann ny kärlek

Alexandra fann senare kärleken hos ex-polismannen Toni Lindholt. Förhållandet tog dock slut när det framkom att partnern dömts för brott efter att ha handlat med förfalskade möbelklassiker som Arne Jacobsens ”Ägget” och ”Svanen”.

Det nu aktuella förhållandet med entreprenören Nicolai Peitersen, 52, blev känt sommaren 2021. Exakt vad som ligger bakom uppbrottet uppges inte.

Alexandras egen pressekreterare Helle von Wildenrath Løvgreen uppger dock för flera danska medier att grevinnan blivit bekant med uppgifter som hon ”tar kraftigt avstånd från”.

Uppbrottet ska ha skett både plötsligt och dramatiskt, enligt medieuppgifter.

Så sent som förra veckan var grevinnan Alexandra på plats i Wien i Österrike för att delta i begravningen av sin egen mamma. Redan då saknades pojkvännen vid hennes sida.

Nicolai Peitersen har mest varit verksam i Kina, men valde inledningsvis att uppehålla sig i Danmark.

– Vi är mycket glada för varandra, sa han till den samlade danska pressen.

Senare blev det känt att Alexandra investerat pengar i pojkvännens verksamhet i Kina.

Alexandra slits nu samtidigt med en tvist med exmaken Martin Jørgensen. Han har stämts inför domstol på drygt fem miljoner kronor, pengar Alexandra anser är sina.

Miste sina titlar

Det senaste i den delen är dock att domstolen gett exmaken en tidsfrist att betala tillbaka pengarna.  Domstolen köpte argumentet att där inte fanns ekonomiskt utrymme i Jørgensens ekonomi för återbetalning av summan.

Den här bilden på grevinnan Alexandra med sönerna Felix och Nikolai togs på Malmö Arena 2018.
Foto: JENS CHRISTIAN

I början av året fick inte Alexandras söner heller titulera sig prinsar längre, efter ett beslut som deras farmor, drottning Margrethe, själv låg bakom. 

Beslutet togs, enligt Margrethe, för monarkins bästa i Danmark, men orsakade splittring i kungafamiljen. Både prinsarnas pappa, prins Joachim och hans nuvarande hustru, prinsessan Marie, var öppet kritiska till förändringen. 

Sprickan i det danska kungahuset

Prinsbarnen fråntogs sina titlar i höstas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.