Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas krav: Ställ om hela världsekonomin

Greta Thunberg protesterade i Bryssel.
Greta Thunberg intervjuas i Reuters.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg tillsammans med tre andra klimataktivister har skrivit ett brev till EU-ledarna inför helgens toppmöte.
Foto: SCHNEIDER-PRESS/MR/SIPA/SHUTTER / SCHNEIDER-PRESS/MR/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Världsekonomin måste göras om helt och hållet för att mänskligheten ska ha en chans i den rådande klimatkrisen.

Det menar klimataktivisten Greta Thunberg, 17, som intervjuas av Reuters.

– Vi måste se detta som, i första hand, en existentiell kris, säger Thunberg.

Greta Thunberg vill se att hela det nuvarande globala ekonomiska systemet görs om från grunden för att rädda klimatet.

– Vi måste tänka annorlunda. Och, ja, vi måste tänka utanför boxen, säger den 17-åriga svenska klimataktivisten i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Länder måste vara beredda på att riva upp gamla överenskommelser för att klara klimatmålen, säger hon.

”De har gett upp”

Men personer i maktposition har i princip ”gett upp” sökandet efter en verklig lösning på klimatproblemet, enligt Greta Thunberg.

– Vi måste se detta som, i första hand, en existentiell kris, , säger Greta Thunberg under intervjun från sitt hem i Stockholm och fortsätter:

– Och så länge detta inte behandlas som en kris, kan vi ha hur många förhandlingar och samtal, konferenser som möjligt om klimatförändringar. Det kommer inte förändra någonting, säger Greta Thunberg under intervjun från sitt hem i Stockholm.

Nollutsläpp till 2050

Vidare säger hon att endast genomgående förändringar i det nuvarande systemet kommer kunna leda till att mänskligheten får kontroll över problemen.

Hon hänvisar till en studie som föreslår förändringar för att öka produktionen av fossilfria bränslen så att vi når Parisavtalet 2015.

– Det betyder att om vi ska hålla oss under dessa mål så måste vi göra det möjligt att riva upp och överge nuvarande kontrakt och överenskommelser. Och det är inte möjligt i dagens system, säger Thunberg till Reuters.

Hon lyfter också upp det brev som hon tillsammans med tre andra klimataktivister publicerat inför helgens toppmöte i Bryssel.

”Nollutsläpp till år 2050 för EU – liksom för andra ekonomiskt privilegierade delar av världen – innebär en kapitulation. Detta mål är baserat på en koldioxidbudget som bara ger 50 procents chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius”, står det i brevet som skickats till de 27 EU-ledarna och publicerats på internet, enligt TT.

Greta Thunbergs tal i EU.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.