Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gretas kliv – från okänd tonåring till klimatprofil

Hör Greta Thunberg tala till FN:s generalsekreterare António Guterres
Greta Thunberg inledde sin skolstrejk efter den rekordvarma svenska sommaren 2018.
På fredagen talade Greta Thunberg vid The NYC climate strike action, en av hundratals klimatstrejker som anordnades världen över.Foto: SAM SIMMONDS / POLARIS POLARIS IMAGES
Greta Thunberg i New YorkFoto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN

I augusti 2018 satt hon helt ensam utanför riksdagen. 

Ett år senare samlar Greta Thunberg hon miljoner efterföljare världen över.

Så gick till när en okänd svensk tonåring blev den globala klimatrörelsens portalfigur.

Den 20-augusti i fjol rapporterade Expressen och flera andra medier om en 15-årig flicka som stod utanför riksdagshuset i Stockholm med en skylt med texten:

”SKOLSTREJK FÖR KLIMATET”

Greta Thunberg hade just börjat nian, men valde att inte gå till skolan, för klimatets skull. Planen var strejka fram till valet.

Hon uttryckte sig försiktigt om vad hennes initiativ skulle kunna leda till.

– Man kan alltid hoppas. Jag hör från sociala medier att det kanske ska komma människor och sätta sig vid riksdagshuset med mig i morgon och andra ska sätta sig utanför kommunhusen där de bor, sade hon.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1031442623653928960?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1031462461675909120&ref_url=https%3A%2F%2Fbn-klara-xpr-prod.trusted.elx.ohoy.io%2Fedit%2F321eed7a-3dff-4d05-af89-b881f82358aa

Tre veckor senare hade den unga svenskans stillsamma protest skapat rubriker i internationella medier. Hon blev bland annat inbjuden till ett klimatmöte – av Arnold Schwarzenegger.

”Räkna med mig. Hasta la vista baby”, svarade hon på Twitter.

Efter några månader hade Greta Thunberg, som fyllde 16 i januari, fått efterföljare bland skolelever i hela världen.

Hon hade deltagit i klimatmöten och -manifestationer i Belgien, Finland, Storbritannien och Polen, och hon listades av Time Magazine som en av världens mest inflytelserika tonåringar.

Greta Thunberg i kongressen.Foto: GRIPAS YURI/ABACA / STELLA PICTURES/GRIPAS YURI/ABACA
Greta Thunberg skakar hand med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN

I augusti 2019 reste Greta Thunberg till USA. Med segelbåt, eftersom hon av princip inte flyger. 

På fredagen deltog hon i en global megaklimatstrejk inför nästa veckas klimattoppmöte, där miljontals människor samlades i uppskattningsvis 185 länder, enligt The Guardian

– Vi är inte i skolan i dag. Och den här gången är vi inte ensamma, flera vuxna är inte på sina arbeten. Varför? För att det är en kris. Vårt hus brinner, sade Greta Thunberg i sitt tal på plats i New York.

Greta Thunberg i New York.Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
På ett år har Greta Thunberg blivit den globala klimatrörelsens portalfigur.Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Därför hålls klimattoppmötet i New York.