Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunbergs svar efter M-toppens sågning

Greta Thunberg kallar beviljande av gruvdrift i Kallak för ”rasistiskt” och ”kolonialt”.
Foto: PAUL WENNERHOLM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell anklagar Greta Thunberg för att sprida direkta villfarelser.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klimataktivisten Greta Thunberg kallade regeringens beslut att bevilja gruvdrift i Kallak för ”rasistiskt” och ”kolonialt”. 

M-toppen Johan Forssell anklagade henne då för att sprida ”direkta villfarelser”. 

– Jag bryr mig inte. Sen är det också ett väldigt tydligt tecken på hur de aktivt motarbetar aktivister som bara försöker förbättra världen, säger Greta Thunberg om Johan Forssells utspel. 

I tisdags beviljade regeringen tillstånd, koncession, för bolaget Beowulf Mining att bedriva gruvdrift i Kallak, fyra mil utanför Jokkmokk. 

Den samiska befolkningen, rennäringen och miljörörelsen hade kämpat mot att gruvdriften skulle bli verklighet. 

Greta Thunberg: ”Fortsätter bedriva ett krig mot naturen”

Hos världskända klimataktivisten Greta Thunberg var besvikelsen stor. 

”Sverige bekräftade i dag sin kortsiktiga, rasistiska, koloniala och naturfientliga hållning. Sverige låtsas vara en ledare för miljö och mänskliga rättigheter, men hemma så våldför de sig på ursprungsbefolkningens rättigheter och fortsätter bedriva ett krig mot naturen. Världen kommer att komma ihåg detta”, skrev Greta Thunberg på Twitter efter att beslutet blivit offentligt. 

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1506244799376076802

När Expressen träffar Greta Thunberg står hon fast vid den hårda kritiken. 

– Ja, hård och hård. Jag tycker väl att situationen som den är är så absurd. Och det visar på att det inte finns någon svensk insikt överhuvudtaget, säger hon. 

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) lyfte fram att regeringen ställt tolv villkor för att Beowulf Mining ska få tillståndet, vilket han beskrev som ”unikt” i dessa sammanhang. 

Villkor som bland annat handlar om att samebyar ska lämnas skadelösa, skyddsstängsel som ska skydda renarna och att gruvdriften ska ta så lite plats som möjligt i anspråk. 

Du skrev att det var ett rasistiskt och kolonialt beslut, är Sverige ett rasistiskt land?

– Det citatet tas mycket ur sin kontext och det har många kul åt på sociala medier. Att ignorera urfolks rättigheter, samernas riksförbund, Sametinget samt att samtliga berörda samebyar säger tydligt nej till att bygga en ny gruva på urfolksmarker. Ja, det ligger inte just i Lapponien, men det är inte det som är grejen. Det påverkar renskötseln, och att vi hela tiden håller på med det här synsättet, det här kolonialistiska synsättet. Vad annat än rasism är det då? säger Greta Thunberg. 

Greta Thunberg: ”På vilket sätt är det inte kolonialt?”

Kan du utveckla hur du menar att det är ett kolonialt synsätt och rasistiskt?

– Att kolonisera Sapmi, på vilket sätt är det inte kolonialt?

I och med att du skrev det så undrar jag på vilket sätt det är det?

– Ja men på vilket är det inte det? Att hela tiden bygga upp sig mer i ursprungsmarker trots att man får nej.

Efter att Greta Thunberg beskrivit beslutet som ”rasistiskt”, ”kolonialt” och ”naturfientligt” reagerade Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, på Twitter. 

”Tråkigt att en person med så stort inflytande sprider direkta villfarelser. Man kan argumentera emot gruvbrytningen men den här kritiken är bara dum. Med inflytande kommer också ansvar”, skrev Johan Forssell. 

https://twitter.com/JohanForssell/status/1506279938911088642

Vad säger du om kritiken? 

– Ja det är väl jättekul. Om folk inte har nånting i vardagen som de kan vara upptagna med så är det väl kul för dem. Jag bryr mig inte. Sen är det också ett väldigt tydligt tecken på hur de aktivt motarbetar aktivister som bara försöker förbättra världen. Det är en helt annan sak, men om de kan leva med det så, säger Greta Thunberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.