Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunbergs nästa mål: global klimatstrejk

Greta Thunberg klimatstrejkade utanför FN-skrapan i New York.
Greta Thunberg manar till klimatstrejk 20 och 27 september.

1,4 miljoner unga människor över hela världen klimatstrejkade med Greta Thunberg fredagen den 15 mars.

Ett halvår senare: nu ska även alla vuxna med – i Global Climate Strike.

Målet är att samla människor till den största klimataktionen någonsin. 

Greta Thunberg, då 15 år, satt fredag den 20 augusti 2018 ensam utanför Riksdagshuset i Stockholm med sin skylt: Skolstrejk för klimatet.

Några månader senare hade hennes soloprotest blivit en global rörelse med unga aktivister över hela världen som oroar sig och vill sätta fart på besluten om klimatet och framtiden.

Vad är Global Climate Strike?

Global Climate Strike är ett sätt för en växande klimatrörelse att sätta press på politiker och makthavare inför FN-toppmötet om klimatet i New York den 21-23 september.

Till det mötet uppmanar FN: s generalsekreterare António Guterres alla ledare att ta med konkreta, realistiska planer för att nationerna ska uppnå klimatmålen till 2020.

Samma vecka samordnar klimatrörelsen en strejk- och aktionsvecka över hela världen. De har stöd från en bred koalition av grupper, organisationer, sociala rörelser och fackföringar.

Greta Thunberg: Alla borde strejka datumen 20 och 27 september

Greta Thunberg uppmanar alla till endagsstrejk den 20 och 27 september, inte bara skolungdomar.

– Alla borde mobilisera den 20 och 27 september eftersom det här är en global fråga som faktiskt påverkar alla, säger hon i en video för den globala strejken för klimatet. 

– Det här borde inte vara barnens ansvar. Nu måste de vuxna hjälpa oss, säger Greta Thunberg.

Hon har också uppmanat svenska fackföreningar att utlysa strejk för klimatet den 20 och 27 september – men någon facklig uppmaning till strejk i Sverige verkar inte bli aktuell.

Enligt experter i arbetsrätt finns dock inga lagliga hinder för en kortvarig klimatstrejk.

Klimatstrejker i mer än 150 länder

I mer än 150 länder planeras skolstrejker och demonstrationer den 20 och 27 september. 

Miljoner skolungdomar i länder som USA, Uganda, Belgien och Australien har redan lämnat sina klassrum på fredagar, och hoppas nu få stöd av vuxna som kliver ut från sina kontor, fabriker, lantbruk och bostäder för att visa sitt stöd för klimataktionen.

Målet: en klimatmanifestation av aldrig tidigare skådat storlek.

Miljöorganisationer och fackföreningar över hela världen har uttalat sitt stöd, och enligt Global Climate Strike förbereder föräldrar, akademiker, bagare, läkare, lantbrukare, kändisar, lärare och vaktmästare sina egna klimatstrejker.

I Storbritannien kommer Trades Union Congress (TUC), en sammanslutning av 50 fackliga organisationer, ta ställning till en motion om en stödstrejk på en halvtimme den 20 september. TUC representerar 5,5 miljoner medlemmar.

Här finns en karta med 4 892 skolstrejker för klimatet över hela världen.

https://www.instagram.com/p/B0oyjF5jJyP/