Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunbergs kritik mot Joe Biden

Under torsdagen signerade Biden tre klimatåtgärder
Greta Thunberg.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Joe Biden, USA:s president
Foto: ANNA MONEYMAKER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Joe Biden har utfärdat över 30 nya borrningstillstånd – trots att han har sagt att han ska stoppa oljeborrningar på statlig mark. 

Då går klimataktivisten Greta Thunberg till attack. 

”Medan vi uppskattar vackra tal och löften – föredrar vi handling”, skriver hon på Twitter. 

Den nyvalda presidenten väntas prioritera klimatet likt ingen annan president gjort före honom. 

Redan sin första dag i Vita huset ledde Joe Biden sitt USA in i Parisavtalet. Presidenten föreslår att det långsiktiga målet är att landet ska nå nollutsläpp 2050.

Men bara några dagar in i sitt ledarskap har klimataktivisten Greta Thunberg givit Biden en känga: 

”Medan vi uppskattar vackra tal och löften – föredrar vi handling”, skriver hon på sin Twitter. 

Bidens mål: Förbjud borrningar

Anledningen är att Joe Biden utfärdat över 30 nya borrtillstånd, enligt webbplatsen Rigzone.com – trots att hans klimatmål är att förbjuda alla tillstånd att borra på statlig mark. 

Bidens ord väckte till en början stor oro över oljeindustrin – men enligt Rigzone finns det ännu inga tecken på att förbudet är på väg att verkställas. 

Greta Thunberg uttryckte sig redan tidigare i veckan om Bidens klimatmål. 

– Tiden kommer visa om Biden uppfyller löften om klimatförändringarna, sa Thunberg i den amerikanska nyhetskanalen MSNBC.

Greta Thunberg har talat för världens ledare på World Econimic Forum. Hon menar att klimatkrisen är akut, och måste bli behandlad just därefter - med akuta åtgärder. Hon föreslog även årliga, bindande koldioxidbudgetar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.