Greta Thunbergs kritik: ”Finns ett enormt gap”

Greta Thunberg.
Foto: ALESSANDRO DELLA VALLE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har vittnat inför den amerikanska kongressen.

Under en utfrågning om fossila bränslen riktar klimataktivisten skarp kritik:

– Det finns ett enormt gap mellan vad vi gör och vad som behöver göras för att nå 1,5 gradersmålet.

Även om Sveriges statsminister inte var inbjuden till Joe Bidens toppmöte om klimatet är Sverige ändå representerat i Washington på torsdagen – om än virtuellt.

– Året är 2021 och faktumet att vi fort har den här diskussionen och att vi fortfarande subventionerar fossila bränslen med skattepengar är en skam, inleder Thunberg sitt tal under den digitala utfrågningen. 

Greta: Era mål räcker inte till

Utfrågningen handlar om konsekvenser av fossila bränslesubventioner, och varför subventionerna bör hävas, enligt ett uttalande som panelen släppte förra veckan.

Thunberg är känd för att kritisera världens makthavare för att vara senfärdiga med att vidta åtgärder mot klimatförändringen. 

Kritik var inte något hon höll tillbaka med denna gång heller – hon sa att de mål som diskuterats på dagens toppmöte inte räcker på långa håll för att klara av uppvärmningsgränsen på 1,5 grader. 

– Det finns ett enormt gap mellan vad vi gör och vad som behöver göras för att nå 1,5 gradersmålet. Gapet vidgas för var minut. 

”Hur länge kan ni ignorera klimatkrisen?”

Thunberg sa även att hon inte tror att makthavarna kommer att vidta striktare klimatåtgärder, och menade även att makthavarna i nuläget ”ger upp utan att ens försöka”. 

– Jag vet att jag inte är den som ska ställa frågor här, men det är en sak jag undrar. Hur tror ni att ni kommer komma undan med det? Hur länge kan ni ignorera klimatkrisen utan att hållas ansvariga? Ni kommer undan med det nu, men förr eller senare så kommer ni hållas ansvariga. 

Utfrågningen sker samtidigt som USA:s president Joe Bidens virtuella klimattoppmöte, där 40 världsledare deltar. 

Klimataktivisten skänker en miljon kronor till WHO:s vaccinprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.