Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg på plats i Davos: ”Skandalöst”

Greta Thunberg kom till Davos på onsdagen. Foto: ENNIO LEANZA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Till skillnad från de flesta andra deltagarna i Davos åkte Greta Thunberg tåg hela vägen. Foto: VALENTIN FLAURAUD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En viktig punkt på Världsekonomiskt forum i Davos är klimatmålen. Och nu har den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, anlänt till den schweiziska skidresorten – med tåg.

”Luftföroreningar är inte en prioritet för många av de ledare som samlas här. Detta är skandalöst”, skriver hon nu i Washington Post.

Greta Thunberg möttes av flera internationella medier när hon anlände till tågstationen på onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån TT. De flesta andra konferensdeltagarna valde andra färdmedel. Närmare 1 500 privatflygplan beräknas att landa på flygplatser i närheten av Davos under konferensen.

Thunberg är på plats för att tala till deltagarna om ledarskap, upprördhet och optimism. Det skriver hon i en opinionstext i Washington Post, författad tillsammans med Christiana Figueres, en diplomat från Costa Rica som arbetade med Parisavtalet 2015.

”Klimatförändringarna borde ha den högsta prioriteten och stå i centrum för varje konversation i Davos”, skriver artikelförfattarna.

Uppmanar världsledarna att minska växthusgaserna

I texten uppmanar de världsledarna att leva upp till klimatavtalet från Paris och anstränga sig mer för att minska utsläppen av växthusgaser.

”Vi två kommer från olika generationer, ändå står vi tillsammans i Davos och hoppas få sällskap av fler personer i alla åldrar och från alla platser”, skriver de.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1088102617643913216

De avslutar också texten med ett positivt anslag.

”Vi ska göra allt vi kan för att stoppa smutsiga bränslen och smutsig luft, så att vi kan förbättra utsikterna för människor överallt. Framtiden kommer att vara fantastisk", avslutar de.

Världsekonomiskt forum hålls i Davos mellan 23-26 januari och brukar samla världsledare och företagare. Årets tema är ”Skapa en gemensam framtid i en brusten värld”.

Greta Thunberg säger att det är självklart för henne att tåget och inte flyget till Davos.

– Jag har slutat flyga av klimatskäl för jag vill inte säga en sak och göra en annan. Jag vill leva som jag lär. Jag tycker att det är vansinnigt att människor som samlas för att prata om klimatet kommer hit i privata flygplan, säger Greta Thunberg till TT i Davos.

Greta Thunberg: Vi måste städa upp efter de äldre generationerna

Hon kräver att världens ledare gör allt som går för att uppfylla Parisavtalet, som slöts förra året.

– Jag tycker att det är väldigt orättvist att de äldre generationerna har gjort det här mot oss och att vi måste städa upp efter dem, säger hon till TT.