Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg om sin kamp: ”Är lyckligare nu”

Greta Thunbergs klimatkamp uppmärksammas nu över hela världen. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN
”Från den ena dagen till den andra så lyssnar människor plötsligt på mig. Det är en konstig kontrast”, berättar Greta Thunberg. Foto: STEFFEN TRUMPF / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Greta Thunbergs klimatkamp fortsätter att uppmärksammas internationellt. 

I en ny intervju med New York Times berättar hon om hur livet på kort tid förändrats – och om hur kampen också har hjälpt henne att ta sig ur den depression hon länge har tampats med. 

– Jag är lyckligare nu. Jag har en mening, jag har något att göra, säger den svenska 16-åringen till tidningen. 

Unga människor världen över har på senare tid följt Greta Thunbergs fotspår.

Skolstrejker har börjat anordnas i en mängd länder och flera stora internationella medier skildrar nu Thunbergs klimataktivism – bland annat New York Times, som nyligen träffade 16-åringen på plats i Sverige.

Där förklarar hon vad det senaste halvåret har betytt för henne på ett personligt plan.

–  Hela mitt liv har jag varit osynlig. Den osynliga tjejen som inte säger någonting. Från ena dag till den andra så lyssnar människor plötsligt på mig. Det är en konstig kontrast. Det är svårt.

 

”Jag är lyckligare nu”

För New York Times berättar Thunberg också om hur hon som elvaåring var deprimerad. Hur hon slutade gå till skolan, slutade äta, slutade att växa.

– Tidigare var min egen värld väldigt stor. Jag var helt ensam, säger hon och menar att den ensamma världen fortfarande finns där.

– Men den blir mindre och den riktiga världen blir större, förklarar hon och tillägger:

– Jag är lyckligare nu. Jag har en mening, jag har något att göra.

När New York Times träffar Thunberg är det enligt tidningen den 25:e fredagen i rad som hon skolstrejkar.

 

Ungdomar under en skolstrejk i Bristol. Foto: SIMON CHAPMAN/LNP/REX / SIMON CHAPMAN/LNP/REX/IBL REX FEATURES

Theresa May har kritiserat skolstrejker

Som klimataktivist har hon på kort tid inspirerat tusentals unga att arrangera skolstrejker – något som samtidigt också lett till blandade reaktioner.

Nyligen menade till exempel Storbritanniens premiärminister Theresa May att skolstrejkerna i landet ”slösade bort viktig lektionstid”, vilket bland annat Sky News rapporterade om.  

I intervjun berättar Thunberg själv om det positiva med att uppmärksamheten leder till att fler människor lyssnar, men också om hur andra samtidigt låter mycket av ansvaret vila på henne och andra unga personers axlar:

– Ibland är det irriterande när människor säger ”åh ni barn, ni unga människor, ni är vårt hopp. Nu kommer rädda världen”. Ibland vore det tacksamt om även nu kan hjälpa oss åtminstone lite.