Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg, Navalnyj och WHO nominerade till fredspriset

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Greta Thunberg.
Foto: Olivier Matthys TT / TT NYHETSBYRÅN / AP TT / Olivier Matthys / AP / N
Aleksej Navalnyj.
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Under söndagen stängs nomineringsprocessen till Nobels fredspris.

Bland årets nominerade finns bland annat den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj, enligt Reuters.

Nominerad är även USA:s tidigare president Donald Trump.

Greta Thunberg har varit nominerad till fredspriset tidigare, bland annat 2019 då hon var favorittippad av flera spelbolag – men det räckte inte hela vägen då priset gick till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

Enligt nomineringen är Greta Thunberg ”den främsta talespersonen i kampen mot klimatkrisen”.

”Greta Thunberg är en klimataktivist, och den huvudsakliga anledningen till att hon förtjänar Nobels fredspris är att hon, trots sin unga ålder, har arbetat hårt för att få politiker att öppna ögonen för klimatkrisen”, skrev Vänsterpartiets Hakan Svenneling och Jens Holm i sitt brev till den norska Nobelkommittén.

Bakom nomineringen av Aleksej Navalnyj står en grupp ryska akademiker, som nominerat regimkritikern för främjandet ”en fredlig demokratisering av Ryssland”, enligt Rueters.

”En mycket värdig kandidat”

USA:s expresident Donald Trump är även han nominerad till årets fredspris.

Bakom nomineringen står bland annat Sverigedemokraterna och högernationalistiska politiker från tio andra länder – en nominering som lämnades in innan stormningen av Kapitolium den 6 januari.

– Den utveckling mot fred och fredssamtal som Trump möjliggjort på Koreahalvön, på Balkan och mellan Israel och flera av dess grannstater är historiska och gör honom till en mycket värdig kandidat till Nobels fredspris. Jag är glad att vi lyckats samla ett så brett internationellt stöd bakom den här nomineringen, sa Mattias Karlsson, Sverigedemokratisk riksdagsledamot och grundare av den konservativa tankesmedjan Oikos, till Expressen i november förra året.

Andra namn som nominerats är den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja, WHO:s vaccinationsprogram COVAX och den polska människorättsorganisationen IUSTITIA.

Så går nomineringsprocessen till

Innan en person eller organisation kan tilldelas Nobels fredspris måste namnet först ha nominerats av någon av de tusentals människor som är kvalificerad att nominera. 


Det kan till exempel röra sig om människor i ett lands nationella församling eller regering – eller en tidigare fredsprisvinnare.


Den norska Nobelkommittén, som delar ut priset, avslöjar aldrig vem som nominerats men det är fritt fram för den som lämnat nomineringen att berätta det.

Se Gretas nya hälsning till världsledarna: ”Kommer undan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.