Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg: Jag tror jag har corona

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Greta Thunberg.Foto: ALAIN ROLLAND/ IMAGEBUZZ/ BESTIMAGE / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN

En av de tusentals svenskar som drabbats av coronaviruset kan vara klimataktivisten Greta Thunberg. 

I ett inlägg på Instagram skriver hon om att hon blivit sjuk efter sina resor och har hållit sig isolerad. 

I nuläget är över 2 000 svenskar bekräftat smittade av coronaviruset, men mörkertalet kan vara stort. I dag testas inte längre människor med milda symtom i Stockholmsområdet, som ändå enbart skulle få rådet att kurera sig hemma.

En av dem är klimataktivisten Greta Thunberg. 

Hon är en flitig resenär och har de senaste månaderna åkt tåg runtom i Europa för att demonstrera för miljön och vara med på politiska toppmöten. 

I inlägget skriver hon att hon började känna symtom när hon kommit hem från Tyskland och Belgien – precis samtidigt som hennes pappa kände detsamma. De har därför hållit sig isolerade den senaste tiden, och Greta skickar med en uppmaning om allas eget ansvar att lyssna på myndigheterna vid symtom.

LÄS MER: Hit kan du vända dig med frågor om corona 

”Detta som gör det så farligt”

– Nu har jag i princip tillfrisknat, men – och detta är huvudpoängen – jag kände mig knappt sjuk. Min senaste förkylning var mycket värre än detta! Om det inte hade varit för att någon annan också hade viruset samtidigt skulle jag inte ens ha misstänkt någonting. Då hade jag bara trott att jag var ovanligt trött och hade lite hosta, skriver hon och fortsätter: 

– Det är detta som gör det så farligt. Många (speciellt unga) kanske inte ens känner några symtom, eller enbart milda symtom. Då förstår de inte att de har viruset och kan smitta det vidare till människor i riskgrupperna. Vi som inte hör till någon riskgrupp har ett stort ansvar, våra handlingar kan innebära skillnaden mellan liv och död för många andra.

https://www.instagram.com/p/B-HwpQkJqrc/

LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona 

LÄS MER: Sjukdomarna som gör coronasmittan farligare 

LÄS MER: Vårdens hemliga vapen vid en coronakatastrof

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.