Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunberg i tårar: ”Jag vill att ni agerar”

CNN åkte till Stockholm för ett inslag om fenomenet Greta Thunberg.
Greta Thunberg höll tårfyllt tal i EU på tisdagen.
Foto: AP / Jean-Francois BADIAS
En bergsgorilla, en av världens mest utrotningshotade arter.
Foto: AP

16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg kunde inte hålla tillbaka tårarna när hon talade inför EU-parlamentet på tisdagen.

– Jag vill att ni agerar som om ert hus brann, sa hon.

LÄS MER på Expressen Klimat

EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott i Strasbourg hade bjudit in den svenska 16-åringen för att hålla tal.

Det blev ett känslofyllt sådant, med många uppmaningar till världens ledare och beslutsfattare.

– Många politiker har sagt till mig att panik inte leder till något bra. Och jag håller med. Panik om man inte behöver är en dålig idé. Men om ditt hus håller på att brinna ned och du vill ha kvar det kräver det ett visst mått av panik, sa hon.

Grät under talet

Greta Thunbergs skarpa ord rev ned stora applåder. Och bitvis kunde hon inte hålla tillbaka tårarna.

– Utrotningstakten är uppemot sex gånger högre än vad som betraktas som normalt, 200 arter försvinner varje dag, sa hon och fick kämpa för att kunna fortsätta tala.

Efter gårdagens storbrand i Notre-Dame-katedralen i Paris passade den unga klimatkämpen också på att jämföra byggnaden med klimatet:

– Notre-Dame kommer att byggas upp igen. Jag hoppas att dess grund är stark och att vår grund är ännu starkare – men jag är rädd för att det inte är så.

Parlamentarikern imponerad

Hon påminde om att hon, trots sitt engagemang och stora inverkan på debatten om planetens framtid, inte är expert på området.

– Det är okej om ni inte vill lyssna på mig, jag är bara en 16-åring från Sverige, men ni kan inte ignorera forskare och alla miljoner ungdomar som skolstrejkar för en bättre framtid. Jag ber er, misslyckas inte med detta, sa hon.

EU-politikerna gav Greta Thunberg stående ovationer efter hennes anförande, skriver The Guardian.

Den centerpartistiske svenska EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley tycker att Greta Thunbergs förmåga att engagera unga i klimatfrågan är imponerande.

– Det är otroligt fascinerande. Det är som proppen har släppt. Unga människor vill ta ställning, i hennes fotspår, säger han till TT.

I morgon träffar Greta Thunberg påven Franciskus i Rom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.