Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg får nytt prestigepris: ”Hedrad”

Thunberg föreslår årliga klimatbudgetar.
Greta Thunberg får det prestigefyllda priset Blue Peter Award i guld.
Foto: COURTESY OF HULU / AP TT NYHETSBYRÅN
”Jag är mycket hedrad”, säger Thunberg.
Foto: COURTESY OF HULU / AP TT NYHETSBYRÃÖN

Hon har inspirerat en generation att göra positiva förändringar för planeten, anser juryn.  

Därför får Greta Thunberg det prestigefyllda priset Blue Peter Award i guld.

 – Jag är mycket hedrad, säger Thunberg.

Det guldiga Blue Peter-märket delas ut av BBC till unga personer som stått för en exceptionell prestation. Det kan handla om någon som visat enastående mod, övervunnit motgångar eller representerat sitt land i en stor händelse.

Bland de som tidigare fått ta emot den prestigefyllda broschen finns drottning Elizabeth II, Sir David Attenborough och den nyligen avlidne kaptenen Sir Tom Moore.

Greta Thunberg får pris 

Utmärkelsen delas ut till flera personer varje år. Bland årets pristagare finns Greta Thunberg. 

Den svenska miljöaktivisten får priset för att ha ”inspirerat en generation att göra en positiv förändring för planeten”. 18-åringen själv var ödmjuk till utmärkelsen när hon tog emot priset via videolänk. 

– Jag vet inte om jag förtjänar detta. Men jag är mycket hedrad och jag kommer att lägga detta i mitt rum och ta hand om det, sa Greta Thunberg, enligt The Independent

Förutom Greta Thunberg fick Manchester United-spelaren Marcus Rashford ta emot utmärkelsen för sin kampanj om att alla brittiska skolbarn ska ha rätt till gratis mat dagligen. Även sjuåringarna Ayaan och Mikaeel fick ett guldmärke för att ha samlat in 100 000 pund, över en miljon kronor, till barn i Jemen genom att sälja lemonad. 

Se också:

”Jag kallas ofta för den franska Greta” • Tog sabbatsår från skolan • Har en enda uppmaning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.