Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg får inte tala i riksdagen

Greta Thunberg. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet ville att ett undantag skulle göras och att Greta Thunberg skulle få tala i plenisalen inför riksdagens ledamöter.

Men enligt uppgifter till Ekot har talmannen i samråd med gruppledarna bestämt att hon inte kommer få göra det. 

Enligt dagens regelverk får bara riksdagsledamöter och ministrar tala i plenisalen, men Miljöpartiet ville att Greta Thunberg skulle få ta plats och tala inför riksdagens ledamöter.

Janine Alm Ericson menade i april, då Expressen pratade med henne om förslaget, att ett undantag var motiverat då Greta Thunberg ”leder en världsomspännande rörelse som tar bland annat barn och ungdomars engagemang i framtidsfrågorna på allvar”.

Hon hade då lämnat in en formell förfrågan till talman Anders Norlén och menade att partiet skulle gå vidare och lyfta frågan i riksdagsstyrelsen om det blev ett nej.

Stoppas från att tala i riksdagen

Nu har talmannen i samråd med gruppledarna bestämt att Greta Thunberg inte kommer få prata i plenisalen, rapporterar Ekot.

– Vi beklagar det beslutet, eftersom vi lämnade in förfrågan hade vi väldigt gärna sett att Greta skulle få tala inför riksdagens ledamöter, säger Janine Alm Ericson när Expressen når henne på onsdagen.

Enligt Alm Ericson kommer de inte gå vidare till riksdagsstyrelsen. 

– Det formella ansvaret ligger hos talmannen, men vi kommer se över möjligheterna att göra andra arrangemang så att hon får prata men i första- eller andrakammaren i stället.