Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg, 18, har fått första vaccindosen

Klimataktivisten skänker en miljon kronor till WHO:s vaccinprogram
Greta Thunberg meddelar på Twitter att hon fått vaccin mot covid.
Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP SOCIALMEDIASERVICE
Klimataktivisten Greta Thunberg vill se att rika länder delar med sig av vaccin till fattiga länder i högre utsträckning.
Foto: CARL-JOHAN UTSI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har fått ett stick i armen med en första dos coronavaccin.

Det låter den 18-åriga klimataktivisten meddela på sociala medier – samtidig som hon poängterar att vaccinfördelningen mellan rika och fattiga länder är orättvis.

Greta Thunberg har påbörjat sin vaccinering mot covid-19. I ett inlägg på Twitter, med en bild där hon bär munskydd och ett plåster på armen, beskriver hon hur tacksamt det är att bo i en del av världen där det är möjligt att bli vaccinerad.

”I dag fick jag min första dos covid-19-vaccin. Jag är extremt tacksam och privilegierad att få bo i en del av världen, där jag allaredan kan bli vaccinerad.”, skriver Greta Thunberg.

Hon passar också på att ge en känga till världens rikaste länder som kommit långt i vaccineringen av sina invånare.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1420001503218176028

Kräver rättvisare fördelning

”84 procent av alla injektioner som gått in armar världen runt har blivit administrerade i hög- och övre medelsinkomst länder. Endast 0,3 procent av doserna har blivit administrerade i låg-inkomstländer”, skriver Greta Thunberg med hänvisning till statistik från New York Times.

Hon är dock inte ensam bland världens celebriteter att påpeka att den rikare delen av världen måste dela med sig till den fattigare delen av vaccin. 

Stjärnor som före detta fotbollsspelaren David Beckham, skådespelarna Olivia Colman, Whoopi Goldberg, Orlando Bloom och musikartisten Billie Ellish har bland annat skrivit ett brev till ledarna för världens största ekonomier i G7 med uppmaning att dela med sig av sina vaccinlager till fattiga länder.

”Vi befinner oss i en total förnekelse, krisinsikten är absolut noll”

Greta Thunberg kritisk mot makthavarnas åtgärder mot klimatkrisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.