Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta ställer in – ska förbereda stora FN-talet

Hör Greta Thunberg tala till FN:s generalsekreterare António Guterres.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Greta Thunberg talar i morgon inför världsledarna i FN.

Klimataktivisten ställde under söndagen in ett framträdande för att kunna förbereda sig inför framträdandet. 

Greta Thunberg öppnar för att fortsätta sitt klimatarbete i Kina – och att hon skulle åka dit om hon fick en inbjudan. 

– Kina tillverkar många av de saker som vi köper – så ett sätt att påverka Kina är att sluta köpa onödiga saker därifrån, säger hon till Dagens Nyheter.

Den svenska klimataktivisten har haft ett intensivt schema under sin tid i USA och har de senaste dagarna befunnit sig i New York. I fredags talade hon under klimatdemonstrationerna på Manhattan och under lördagen medverkade hon i ett panelsamtal med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres under ungdomstoppmötet i FN.

Under söndagen skulle hon även ha medverkat tillsammans med den välkända journalisten Katie Couric och FN:s före detta klimatchef Christiana Figueres vid ett samtal under Social Good Summit, som pågår samtidigt som klimatmötena i FN.

Under söndagen meddelade arrangören att Greta Thunberg valt att ställa in sin medverkan för att kunna förberteda sig inför FN-toppmötet på måndag.

”Vi är ledsna över att meddela att Greta Thunberg inte kommer att kunna vara med oss på Social Good Summit-scenen i dag. Vi vet alla att Greta har varit väldigt upptagen med att sprida sitt budskap under sin tid i Amerika. Greta vill kunna prestera sitt allra bästa på det viktiga klimatmötet i FN i morgon bitti, det verkliga skälet till att hon från början kom till Amerika på nollutsläpps-båten. Hon har, tillsammans med sin familj, beslutat att hon behöver utnyttja dagen för att verkligen förbereda sig och skicka ett så starkt budskap som möjligt till världsledare i denna kritiska tid för människor och planeten”, skriver arrangören i ett uttalande.

Massiva protester

Omkring 250 000 människor deltog i protesterna i New York under fredagen enligt flera amerikanska medier. Manifestationen avslutades med att Greta Thunberg talade till folkmassan.

– Vi är inte i skolan i dag. Och den här gången är vi inte ensamma, flera vuxna är inte på sina arbeten. Varför? För att det är en kris. Vårt hus brinner, sa Greta Thunberg och fortsatte:

– Och de är inte bara de ungas hus som brinner. Vi bor alla här. Det påverkar alla. Vi kommer inte bara stå på sidan och titta på. Vi kommer att sluta samman bakom forskningen och stoppa detta från att bli värre.

Sveriges klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) sa till Expressen under lördagen om Greta Thunbergs insatser för klimatfrågan under sin tid i USA:

– Jag tycker det är helt fantastiskt. Det är precis vad alla säger, som jobbar inom FN och som följt frågorna länge. Det här har verkligen ändrat dynamiken i klimatfrågan. När dina barn och dina barns vänner och dina barnbarn står på gatorna och säger att vi accepterar inte att ni förstör vår framtid och alla generationers framtid för att några få ska tjäna pengar här och nu. Det är ett väldigt kraftfullt budskap, sa Lövin.

Stefan Löfven på plats i New York 

Den svenska statsministern Stefan Löfven är på plats i New York för att delta på klimatmötet. 

Inför mötet kräver FN:s generalsekreterare António Guterres mer än fina ord från de ledare som deltar, och att de kommer med konkreta åtgärder, skriver SVT:s utrikeskorrespondent Carina Bergfeldt på Twitter. 

https://twitter.com/carinabergfeldt/status/1175805083235377152

Greta Thunberg: ”Jag har ingen önskan att träffa Trump” 

Greta Thunberg öppnar för att fortsätta sitt klimatarbete i Kina, och att hon skulle åka dit om hon fick en inbjudan, säger hon till DN. 

– Om jag fick en inbjudan till Kina skulle jag åtminstone försöka åka dit. Men det känns som ett argument som används för att vi inte ska försöka göra mer än vad vi gör. Och i stället för att fokusera på att vi inte kan påverka Kina borde vi koncentrera oss på det som vi faktiskt kan göra: Kina tillverkar många av de saker som vi köper – så ett sätt att påverka Kina är att sluta köpa onödiga saker därifrån, säger hon till Dagens Nyheter

Under vistelsen i New York har hon ingen önskan att träffa USA:s president Donald Trump, och hon ser inte vad ett sånt möte skulle resultera i. 

– Jag har ingen önskan om att träffa president Trump. Jag känner inget behov av det. Det jag försöker göra nu är att skapa allmänbildning och informera människor om vad som händer och jag ser inte vad ett möte med Donald Trump skulle göra rent konkret, säger hon till Dagens Nyheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.