Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta: Jag tjänar inga pengar på dokumentären

Nu kommer filmen om Greta Thunberg.
Dokumentären om Greta Thunberg går upp på bio i höst i många länder.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimataktivisten Greta Thunberg meddelade nyligen att hon återgår till skolan.Foto: DDP SOCIALMEDIASERVICE / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP SOCIALMEDIASERVICE
Greta Thunberg har återgått till skolan efter sitt sabbatsår men fortsätter fredagsstrejka för klimatet.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Filmen om Greta Thunberg har haft världspremiär på Venedigs filmfestival.

Dokumentären går upp på bio i flera europeiska länder samt i bland annat USA i oktober.

Samtidigt betonar klimataktivisten själv att hon inte tjänar pengar på projektet.

”Varken jag (eller någon kopplad till mig) har eller kommer att få någon betalning”, skriver hon på Twitter.

Regissören har beskrivit hur filmen – som kommer att heta ”Greta” i Sverige – ger en bredare bild av Greta Thunberg, 17, än den som ofta framkommer i media.

– Jag tycker att Greta är väldigt rolig, och hon har ett väldigt härligt skratt. Det är två sidor som absolut inte har synts så mycket i mediebevakningen där hon är ganska samlad. Den sidan tror jag många tittare kommer vara jättespända på, har Grossman tidigare sagt i en intervju med Sveriges Radio.

Efter premiärvisningen i Venedig i fredags kommer filmen gå att se på bio i många länder från den 16 oktober. Det gäller Europa, USA, Kanada, Mexiko, Australien och Nya Zeeland. Senare i år och i början av nästa år är det dags för Latinamerika, Ryssland, Japan, Sydkorea, Indien och Kina med fler länder.

Sveriges Television kommer att visa dokumentären senare i höst.

Intäkterna till stiftelse

Greta Thunberg skriver om biosatsningen på Twitter. Hon påpekar att hon vill ”vara tydlig” med att varken hon eller någon i hennes närhet får pengar för ”Greta”.

Däremot kommer produktionsbolaget ge delar av intäkterna till välgörenhet.

”B-Reel Films kommer att avsätta hälften av filmens intäkter till min stiftelse och allt det kommer att doneras till organisationer och projekt som slåss för en hållbar värld och för att försvara naturen”, skriver Greta Thunberg på Twitter.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1302281161511710722

Se mer:

Stor intervju med Greta Thunberg i amerikanska CNN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.