Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta, 15, strejkar från sin skola – för klimatet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Greta Thunberg har för avsikt att sitta utanför riksdagshuset i stället för att gå i skolan fram till valdagen.
Foto: Privat
Greta Thunberg, 15, har fått mycket uppmärksamhet för sitt engagemang utanför riksdagen. Nu hoppas hon att den också leder någonvart.
Foto: Privat
Riksdagshuset på Helgeandsholmen, nära Gamla stan, i centrala Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

Här skolstrejkar 15-åriga Greta Thunberg – för klimatets skull.

Hon tänker sitta utanför riksdagshuset varje dag fram till valdagen, i hopp om att engagera människor.

– Det är min moraliska skyldighet att göra vad jag kan, säger hon.

LÄS MER på Expressen Klimat 

Förra veckan började Greta Thunberg, 15, nionde klass. Men en vecka in på höstterminen väljer hon att inte längre gå till skolan – för klimatets skull.

– Jag skolstrejkar för klimatet fram till valet. Jag kommer att sitta utanför riksdagen på skoltid, berättar 15-åringen.

Efter sommarens extremväder, torka och bränder har miljön seglat upp som en av de viktigaste frågorna för de svenska väljarna. Enligt en undersökning från Expressen/Demoskop, som publicerades den 9 augusti, är miljöpolitiken nu valets hetaste fråga efter invandring.


LÄS MER: Klimatet en allt viktigare fråga för svenska väljarna 


15-åringen om sin skolstrejk

Greta Thunberg vill att folk öppnar ögonen för klimatproblemet i ännu större utsträckning. Hon berättar varför hon tänker sitta utanför riksdagshuset i Stockholm i tre veckor:

– För att ingen annan gör någonting, så det är min moraliska skyldighet att göra vad jag kan. Jag vill att folk får upp ögonen för att vi befinner oss i en kris och engagera människor.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1031454284544716800

Med sig har 15-åringen lappar med ett budskap:

”Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med”.

Under måndagen klimatstrejkade hon i sex och en halv timme, från cirka 08.30 till 15-tiden. Hon har fått mycket uppmärksamhet – allt från politiker till medier och allmänhet har tittat förbi. Det var så hektiskt att Greta Thunberg inte ens hann äta sin medhavda matsäck.

– Jag har gjort många intervjuer och mycket folk har kommit fram och uppmuntrat mig och tycker att det jag gör är bra, berättar 15-åringen.


LÄS MER: Klimatfokus för Miljöpartiet: ”Nu ser vi förändringarna” 


Har med sig böcker utanför riksdagen

Hon fortsätter:

– Jag har bland annat pratat med Gustav Fridolin, Grön ungdom och Ung vänster.

Utöver det har bland annat Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten Carl Schlyter, MP, uppmärksammat initiativet på Twitter.

https://twitter.com/CarlSchlyter/status/1031462461675909120

Tror du att du kommer att åstadkomma något med din skolstrejk?

– Man kan alltid hoppas. Jag hör från sociala medier att det kanske ska komma människor och sätta sig vid riksdagshuset med mig i morgon (tisdag) och andra ska sätta sig utanför kommunhusen där de bor.

I nionde klass har man skolplikt, hur ser du på att du nu missar tre veckor av skolan?

– Jag har med mig böcker som jag sitter och läser utanför så att jag inte kommer efter i skolarbetet.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1031549693917048832

Vad säger dina föräldrar?

– De tycker självklart att jag ska gå i skolan men de kan inte hindra mig från att gå dit och de förstår varför jag gör det.

Greta Thunberg vill slutligen komma med en uppmaning:

– Om folk vill engagera sig och göra något, om man bara ska säga en sak, kan de sätta sig in i klimatfrågorna för då förstår man vad det handlar om och blir engagerad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.