Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grep 83-årings rånare – hyllas av polisen

Polisens hyllningsmeddelande på Facebook. 
"Man måste känna efter själv vad man vill ge sig in i. Man måste inte springa efter, men det går alltid att göra något", säger polisen Linda.Foto: Emil Nordin

En person i Västerås lyckades under måndagen gripa en man som rånat en 83-åring mitt i stan. Nu hyllar polisen allmänhetens insats.

Under måndagen utsattes en 83-årig man för ett rån i centrala Västerås. Men tack vare en persons civilkurage kunde rånaren gripas på plats. Personen sprang efter rånaren och lyckades hålla fast honom fram till dess att polisen kom, medan andra tog hand om 83-åringen.

Polisen var mycket imponerad av allmänhetens insats och bestämde sig för att skriva en hyllning på sin Facebooksida, något som uppskattades av många.

I kommentarerna till inlägget hyllas personerna som ingrep som vardagshjältar och många uttrycker att det känns skönt att veta att det finns folk som agerar när det begås brott.

– Jag ville skriva ett inlägg för att visa att det fortfarande finns civilkurage, att det finns folk runtomkring som ser och reagerar, säger ungdomspolisen Linda, som stod bakom inlägget på Facebook.

Vad ska man som privatperson tänka på innan man tar upp jakten på en brottsling?

– Man måste känna efter själv vad man vill ge sig in i. Man måste inte springa efter, men det går alltid att göra något, säger Linda.

Att göra iakttagelser, memorera signalement och ringa polisen är exempel på saker man också kan göra.

– Många kan efter att ha sett ett brott tänka: "Varför gjorde jag inget?" säger Linda och fortsätter:

– Därför är det viktigt att försöka göra något!

Ni har fått mycket positiva reaktioner på inlägget. Hur känns det?

– Det känns bra, särskilt att få tacka medborgarna på det här sättet. Jag tycker det är viktigt att polisen finns i sociala medier och där medborgarna faktiskt finns.

– Det är så vi får sprida vår bild av verksamheten, med både glada och mindre glada stunder.

83-åringen mår enligt Linda, efter omständigheterna, bra och fick efter rånet snabbt hjälp av ambulans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.