Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greklands public service släcktes i natt

Det statliga grekiska tv- och radiobolaget ERT lade ned sina sändningar natten till onsdagen, efter regeringens chockbesked att verksamheten upphör med omedelbar verkan.

Tusentals greker skyndade till ERT-huset i Aten efter beskedet, för att visa sitt stöd. Även socialdemokratiska Pasok, som ingår i koalitionsregeringen, visade sitt missnöje men hotade inte att lämna regeringssamarbetet.

Stängningen kommer efter månader av strejker bland ERT:s anställda, i protest mot regeringens planer på att omstrukturera verksamheten för att uppfylla sparkrav från Greklands internationella långivare. Regeringens talesman Simos Kedikoglou sade att ERT lider av "exceptionell brist på öppenhet och ofattbar extravagans".

"Total chock"

Omkring 2 700 anställda berörs av nedläggningen. De anställda har blivit lovade viss kompensation och erbjuds att söka nya jobb när verksamheten omstöpts till en ny, mindre organisation.

– Det här är en total chock, sade ERT-journalisten Pantelis Gonos.

Fackförbundet på ERT har riktat hård kritik mot beslutet.

Oppositionsledaren Alexis Tsipras från vänsterpartiet Syriza skyndade till tv-huset och kallade stängningen "en statskupp".

Europeiska radio- och tv-unionen EBU vädjade i ett brev till premiärminister Antonis Samaras att riva upp beslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.