Greklands ödesmöte tvingas skjutas upp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras har bara haft jobbet sedan 26 januari – men det har varit skakigt.
Foto: Intime/Athena/Rex Shutterstock
Rysslands president har haft flera möten med Tsipras.
Foto: Alexander Zemlianichenko
Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, beskriver det som en historisk dag.
Foto: Roger Vikström
Foto: Petros Giannakouris

Greklands ekonomi är nära konkurs – men landet måste ändå betala 1,6 miljarder euro.

På måndagen hölls ett extrainsatt möte – som fick skjutas upp.

– Det är en historisk dag, säger Robert Bergqvist, chefsekonom SEB.

I slutet av förra veckan höll Eurozonens finansministrar utdragna förhandlingar om hur Greklands ekonomi ska överleva. Eftersom parterna inte kom överens fortsatte samtalen på måndagen.

Eurozonens ledare beslutade under en presskonferens på måndagen att inte förhandla med Grekland i kväll, enligt TT.

Det finns inte tid till någon färdig lösning i dag, enligt euroländernas finansministrar.

Stats- och regeringscheferna från eurozonen kommer att samlas i Bryssel vid kl 18 svensk tid, men inte för att förhandla med Aten.

Kunde inte behandlas

Grekland har presenterat en ny ekonomisk plan, men den var alltför omfattande för att kunna behandlas av regeringscheferna.

– Nya förslag kom in i morse, vilket vi ser som ett positivt steg. Men eftersom det kom så sent har vi inte kunnat få någon bedömning från institutionerna, säger mötesordförande Jeroen Dijsselbloem på presskonferensen efteråt enligt TT.

Mötet ska i stället fortsätta senare i veckan.

Krisen i Grekland har fördjupats och många greker började i förra veckan tömma sina bankkonton för att rädda besparingarna undan en eventuell statskonkurs.

Grekland har fått ett gigantiskt lån på 7,2 miljarder euro, men långivarna IMF, EU och ECB vill nu ha en avbetalning på lånet motsvarande 1,5 miljarder euro - innan sista juni 2015.

– Grekland saknar pengar och möjlighet att betala det just nu. Kommer man inte överens i dag (måndag) riskerar det att sätta Grekland i teknisk konkurs.  Bestämmer man sig för att inte betala kan det äventyra hela EU. Så förhandlingarna i dag är historiska och väldigt viktiga. Alla parterna i det här kör ett chicken-race med enormt höga insatser. De måste komma överens, säger Robert Bergqvist.

"Grekland utpressar resten av världen"

På måndagen vid elvatiden förväntas grekiska premiärministern föreslå hur landet ska kunna betala av lånet. Och senare vid klockan sju i kväll ska ett mer formellt möte hållas med flera stats- och regeringschefer om Greklands pressade situation.

För att komma tillrätta med det ekonomiska läget har grekerna tvingats till minskade offentliga utgifter och åtstramade pensioner. Om grekerna inte kan betala och därmed blir konkursmässiga kan det tvinga dem att lämna eurosamarbetet.

Det har ryktats om att Grekland tröttnat på de hårda nyporna från lånegivarna IMF, EU och ECB. Landet ska ha fört diskussioner om att ta ett lån från Ryssland.

Steg mot Ryssland påverkar Europa

– Putin fick frågan om han skulle ställa upp med lån och han stängde inte den dörren. Men om Grekland tar ett steg mot Ryssland påverkar det hela Europa. Ryssland slår då in ännu en kil i det europeiska samarbetet. Ryssarna har mycket politiskt att vinna på det, men Grekland har mycket att förlora, säger Robert Bergqvist.

Han tror att parterna kommer att sluta en överenskommelse, men samtidigt har situationen varit väldigt påfrestande för den politiska situationen i Europa.

– Grekland utpressar resten av världen genom sitt ekonomiska läge. Det har skapat sår i politiska relationer som jag tror kommer vara synliga under lång tid framöver. Risken är att det långsiktigt påverkar tillväxten i EU vilket även påverkar Sverige, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.