Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greklands drag: Dömer migranter till fängelse

Migranter plockar upp stenar för att kasta på polisen. Gränsen mellan Turkiet och GreklandFoto: Magnus Falkehed
Greklands premiärminister, Kyriakos Mitsotakis, skakar hand med en polisman vid ett av gränsområdena till Turkiet. Nu dömer Grekland flyktingar och migranter som tar sig in i landet till fängelse.Foto: DIMITRIS PAPAMITSOS / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter anstormningen av migranter och flyktingar som försöker ta sig över gränsen från Turkiet – nu har Grekland börjat med snabbrättegångar för att döma dem som olovligen korsar gränsen, rapporterar Sveriges radio, SR. 

– EU:s yttre gräns ska hållas, och den kommer att hållas, och Sverige ska inte tillbaka till den situation vi hade 2015. Den var helt ohållbar, säger statsminister Stefan Löfven (S) till nyhetsbyrån TT. 

Efter att Turkiets president i fredags beslutade sig för att ta bort gränskontrollen mot Grekland och EU, och uppmana migranter att korsa gränsen, har de i tusental sökt sig till gränsen. 

Statsminister Stefan Löfven under måndagens pressträff om coronaviruset.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Turkiets agerande under de senaste dagarna är oroande. Det är viktigt att komma tillbaka till ett läge där det kan säkerställas att EU-Turkiet-överenskommelsen respekteras. Vi ska inte tillbaka till den situation som vi hade 2015, säger statsminister Stefan Löfven till TT. 

Anstormningen vid gränsen har orsakat kaotiska scener med grekisk polis som skjuter tårgas och gummikulor mot migranter – som kastar sten mot polisen och försöker ta sig över till den grekiska sidan. 

Stefan Löfven vill inte kommentera den grekiska polisens agerande. 

– Jag kan detaljerna för dåligt, men det är viktigt att EU:s yttre gräns fungerar, säger Löfven till TT. 

Snabbrättegångar skickar migranterna i fängelse

I måndags ska 22-årige flyktingen Mohammad al-Arab ha skjutits ihjäl av polis när han försökte korsa gränsen. 

Nu rapporterar SR att Grekland börjat använda sig av en existerande lag för att kunna hålla snabbrättegångar mot människor som olovligen tar sig över på grekisk mark. 

– Kvinnor med barn har också dömts men fått villkorlig dom. Men familjefäderna kommer hamna i fängelse, säger Maragitis Petritzikis vid UNHCR i norra Grekland till SR

De manliga migranterna döms till saftiga fängelsestraff, enligt Maragitis Petritzikis. 

– Vi pratar om fyra år utan rätt till permission, säger han till SR. 

Människorättsarbetare: ”Det här är helt nytt i Grekland”

Petritzikis har bevakat snabbrättegångarna på plats. 

– Det här är helt nytt i Grekland. Tidigare dömdes inte migranter som tog sig in olovligen i Grekland trots att det funnits lagutrymme, säger han till SR. 

Sedan Grekland i lördags beslutade sig för att tillämpa lagen i domstol har 45 personer dömts, enligt SR

Petritzikis menar att familjer splitras på grund av de nya rättegångarna eftersom männen döms till fängelse medan kvinnor och barn får villkorliga domar, och tills vidare placeras på en mottagningsanläggning. 

Stefan Löfven är inte orolig för att Sverige ska få en ny flyktingvåg. 

– Nej, inte så som det ser ut nu. EU:s yttre gräns ska hållas, och den kommer att hållas, och Sverige ska inte tillbaka till den situation vi hade 2015. Den var helt ohållbar, säger Stefan Löfven till TT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.