Vänsteranhängare jublade när det stod klart att det skulle bli maktskifte i Grekland. Foto: Angelos Tzortzinis
Vänsteranhängare jublade när det stod klart att det skulle bli maktskifte i Grekland. Foto: Angelos Tzortzinis

Grekland svänger vänster

Publicerad
Uppdaterad
Det blir maktskifte i eurozonens svagaste ekonomi. Greklands socialistparti Pasok får enligt preliminära resultat egen majoritet efter söndagens nyval, och Ny demokrati erkände sig på kvällen besegrat.
- Det betyder jättemycket för europeisk socialdemokrati, Pasok är ett viktigt parti och det var ett viktigt val. Sedan väntar mycket tuffa tider för den regering som kommer till nu, kommenterade Mona Sahlin segern.
Karamanlis ringde redan tidigt i rösträkningen upp Papandreou, erkände sig besegrad och gratulerade till segern. Men Papandreous svenska S-kollega Mona Sahlin var ännu snabbare.
- Det gjorde jag för en timme sen. Det har ju sett ut så hela tiden, sade hon till TT på söndagskvällen.

Pasok gjorde efter mygelskandaler dåliga val både 2004 och 2007. Det senaste året har dock varit mycket tufft för Ny demokratis konservativa regering, bland annat sedan upprördhet över polisens ihjälskjutning av en tonårspojke tillsammans med den ekonomiska krisen skapat en missnöjesbomb med flera generalstrejker som följd.

Olika recept

När rösterna från en femtedel av vallokalerna räknats på söndagskvällen låg Pasok på 43 procent, Ny Demokrati på 36 procent. Med de grekiska mandatfördelningsreglerna kan det översättas till en bra bit över 150 av de 300 platserna i parlamentet för Pasok, alltså egen majoritet.
Redan i det läget kastade Karamanlis in handduken. Han lät via partiet hälsa att Ny Demokrati erkänner sig besegrat.
Karamanlis ringde redan tidigt upp Papandreou, erkände sig besegrad och gratulerade till segern. Men Papandreous svenska S-kollega Mona Sahlin var ännu snabbare.
- Det gjorde jag för en timme sen. Det har ju sett ut så hela tiden, sade hon till TT på söndagskvällen.


Höjda skatter

- Detta är en stor seger, en historisk seger, sade Pasokföreträdaren Evangelos Venizelos till medier i Aten.
Ny demokratis premiärminister Kostas Karamanlis och Pasokledaren Giorgos Papandreou har i valrörelsen lagt fram helt olika recept för hur valutaunionens svagaste ekonomi ska ta sig ur krisen.
Papandreou vill ha stimulanspaket för ekonomin och höja skatterna för de rika. Karamanlis, som förutskickat bland annat frysta löner i offentliga sektorn, hävdar att de åtgärder hans regering vidtagit har räddat Grekland från ett ännu värre ekonomiskt moras, men budgetunderskottet beräknas hur som helst vara ungefär dubbelt så stort som det den europeiska valutaunionen EMU tillåter: ett tak på tre procent av bruttonationalprodukten.

Förändring

Tillväxten har rasat ned mot noll, arbetslösheten stiger och inkomsterna från turismen väntas minska med 20 procent i år.
- Jag vill se förändring, sade 59-åriga Dimitra Seseri till Reuters när hon röstat i Aten.
- Jag röstade för Pasok eftersom jag är besviken på regeringen, allt jag fick från dem är likgiltighet och apati.
När han röstade i Thessaloniki kallade Karamanlis vänsterns stimulansplaner för orealistiska.
- I dag väljer grekerna sin väg ut ur krisen, sade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag