Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grekland stoppade 590 migranter

Grekland hindrade minst 590 migranter från att olagligen ta sig in på grekiskt vatten från grannlandet Turkiet.

Migranterna ska enligt ett uttalande från Greklands kustbevakning ha befunnit sig i segelbåtar och uppblåsbara gummibåtar i östra Egeiska havet.

Enligt kustbevakningen tros migranterna tidigare ha varit på väg mot grekiskt vatten vid olika tillfällen men upptäckts och fått vända tillbaka.

De turkiska myndigheterna ska ha underrättats om att hämta upp passagerarna från båtarna, som åkt från Turkiets kust.

Migranterna på tre av segelbåtarna ska frivilligt ha återvänt till den turkiska kusten, och resten av migranterna ska ha hämtats upp av turkiska patrullfartyg.

Grekland är fortfarande en viktig destination för människor som flyr till EU. De senaste åren har skärpt kontroll vid Greklands östra havsgräns mot Turkiet lett till att antalet minskat kraftigt från 2015, då över en miljon människor flydde till Grekland.

Människorättsgrupper och turkiska myndigheter har upprepade gånger anklagat grekiska tjänstemän för att olagligen skicka tillbaka asylsökande till Turkiet, som redan tagit sig till Grekland. Det förnekas av Aten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.