Grekland missar återbetalningen till IMF

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Premiärminister Alexis Tsipras. har hela tiden uppmanat den grekiska befolkningen att rösta nej
Foto: Intime/Ath/Rex Shutterstock
Omröstningen har delat upp grekerna i två läger: de som är för reformkraven som ställs på landet och de som är emot.
Foto: Simela Pantzartzi / Epa / Tt
Landet blir det första i världen att missa att återbetala ett IMF-lån.
Foto: Simela Pantzartzi / Epa / Tt

GREKLAND. Den internationella valutafonden, IMF, bekräftar nu att Grekland inte återbetalat de 1,5 miljarder euro som de ursprungliga lånevillkoren stipulerade.

– Jag bekräftar att den 1,2 miljarder SDR (särskilda dragningsrätter) stora återbetalningen som Grekland skulle göra till IMF idag inte har inkommit., säger IMF:s talesperson Gerry Rice.

Tidsfristen för landet att betala skulden till den internationella valutafonden har löpt ut. Grekland har inte återbetalat de 15,5 miljarder lånevillkoren stipiulerade.

– Jag bekräftar att den 1,2 miljarder SDR (särskilda dragningsrätter) stora återbetalningen som Grekland skulle göra till IMF idag inte har inkommit., säger IMF:s talesperson Gerry Rice. Vi har informerat vår styrelse att Grekland nu har en obetald fordring och enbart kan få IMF-finansiering om fordringen löses, säger IMF:s talesperson Gerry Rice.

Första landet att missa ett IMF-lån

Grekland blir därmed det första landet i väst att missa en återbetalning av ett IMF-lån.

Efter en dag av misslyckade förhandlingsdiskussioner med EU bad Grekland, i sista sekund, IMF om ytterligare respit. Rice bekräftar att förfrågan om förlängd tidsfrist inkommit, men säger att inget beslut tagits.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.