Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grekland missar återbetalningen till IMF

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Premiärminister Alexis Tsipras. har hela tiden uppmanat den grekiska befolkningen att rösta nej
Foto: Intime/Ath/Rex Shutterstock
Omröstningen har delat upp grekerna i två läger: de som är för reformkraven som ställs på landet och de som är emot.
Foto: Simela Pantzartzi / Epa / Tt
Landet blir det första i världen att missa att återbetala ett IMF-lån.
Foto: Simela Pantzartzi / Epa / Tt

GREKLAND. Den internationella valutafonden, IMF, bekräftar nu att Grekland inte återbetalat de 1,5 miljarder euro som de ursprungliga lånevillkoren stipulerade.

– Jag bekräftar att den 1,2 miljarder SDR (särskilda dragningsrätter) stora återbetalningen som Grekland skulle göra till IMF idag inte har inkommit., säger IMF:s talesperson Gerry Rice.

Tidsfristen för landet att betala skulden till den internationella valutafonden har löpt ut. Grekland har inte återbetalat de 15,5 miljarder lånevillkoren stipiulerade.

– Jag bekräftar att den 1,2 miljarder SDR (särskilda dragningsrätter) stora återbetalningen som Grekland skulle göra till IMF idag inte har inkommit., säger IMF:s talesperson Gerry Rice. Vi har informerat vår styrelse att Grekland nu har en obetald fordring och enbart kan få IMF-finansiering om fordringen löses, säger IMF:s talesperson Gerry Rice.

Första landet att missa ett IMF-lån

Grekland blir därmed det första landet i väst att missa en återbetalning av ett IMF-lån.

Efter en dag av misslyckade förhandlingsdiskussioner med EU bad Grekland, i sista sekund, IMF om ytterligare respit. Rice bekräftar att förfrågan om förlängd tidsfrist inkommit, men säger att inget beslut tagits.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.