Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grekland har slutat ge folket medicin

Ett stängt apotek i Aten.
Foto: Louisa Gouliamaki

Krisdrabbade Grekland börjar få slut på medicin.

Staten har slutat betala för läkemedel som tidigare har delats ut gratis till medborgarna.

– Snart kommer människor att börja dö, säger Dimitris Karageoregiou på Panhellenska farmaciförbundet.

Många apotek gick ut i strejk i veckan, eftersom staten inte hade ersatt dem för mediciner som är gratis för invånarna. Flera apotek har nu stora skulder till läkemedelsföretagen.

Evaggelina Rousi driver ett apotek i Aten och har inte fått några pengar av staten på ett år.

"Klarar det inte"

– Regeringen är skyldig oss 30 000 euro (cirka 269 441 kronor), men vi har inte fått någon betalning från den på ett och ett halvt år. Hur ska vi kunna överleva så här? Vi klarar det inte längre, säger hon till Sky News.

Apoteket har numera inga mediciner i lager, utan tar bara in nya läkemedel till kunder som kommer in med recept.

– Det här är en hemsk situation. Grekland håller på att få slut på medicin… Snart kommer människor att börja dö på grund av bristen på medicin, säger Dimitris Karageoregiou som är generalsekreterare för Panhellenska farmaciförbundet till Sky News.

Sålt alla smycken

70-åriga Heleni Catsoula i Aten måste ha syrgas för sina andningsbesvär. Tidigare har hon fått ersättning för syrgas och mediciner i efterskott av staten, men nu har betalningarna upphört.

Hennes familj har sålt alla sina smycken, inklusive vigselringar för att kunna betala för mat och mediciner.

Situationen är desperat.

– Nu är jag skyldig mitt lokala apotek 400 euro (cirka 3 592 kronor) och jag tycker att det är svårt att få min medicin. Om jag får en attack har jag inte ens bensin i tanken för att åka till sjukhus, säger Heleni Catsoula till tv-bolaget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.