Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grekland får vänta
på krispengar

Krishantering är veckans huvudaktivitet i EU.

Greklands ekonomi, finansiell oenighet, budgetgräl och folkligt missnöje skapar huvudvärk i Bryssel.

Greklands nödpaket

Här är några av punkterna i den grekiska regeringens senaste krispaket:

Pensionsåldern höjs från 65 till 67 år från den 1 januari. Två av 14 årliga pensionsutbetalningar slopas och pensioner som överstiger 1 000 euro i månaden sänks med 5–15 procent.

Lönen till borgmästare och lokalpolitiker halveras. Nyanställningar fryses till slutet av 2016.

Sjukhusläkare, brandmän, militärer, polis, universitets- och domstolsanställda förlorar sina två bonusmånadslöner.

Brottsdömda offentliganställda kan tvingas till obetald tjänstledighet.

Minimilönen fryses på 580 euro i månaden, 511 euro för personer under 25 år.

Taxi, transporter och ett antal andra i dag skyddade sektorer öppnas upp för konkurrens.

(TT-AFP)

På måndagen stod det grekiska skulddramat högst på agendan då euroländernas finansministrar möttes i Bryssel. Jean-Claude Juncker, premiär- och finansminister i Luxemburg och ordförande vid euroländernas möten, var dock optimistisk när han anlände.

– Jag är imponerad av Greklands senaste insatser. Grekland är på väg att möta sina åtaganden, steg för steg, sade Juncker sedan det grekiska parlamentet under natten godkänt regeringens hårda sparbudget.

Inga nödlån

Men åtgärderna räcker inte för att ge landet den nödlåneutbetalning på 30 miljarder euro som skjutits upp under hela hösten.

– Det kommer inte att fattas några definitiva beslut i dag, sade Juncker.

Långivarna sägs fortfarande sakna klartecken för bland annat på vilket sätt och på hur lång tid Grekland ska få ned sin gigantiska statsskuld till utlovade nivåer.

Samtidigt har det akuta krisläget tonats ner. Grekland ska senast på fredag betala av på ett tidigare lån, men räknar nu med att få anstånd, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Budgetgräl

Hanteringen av den grekiska krisen har tärt hårt på sammanhållningen i EU. Det är tydligt att åsikterna går isär, inte minst mellan nord och syd, om hur krisen bäst ska behandlas. På tisdagen väntar nya sammandrabbningar, först bland finansministrarna om förslagen till bankunion och en finansiell transaktionsskatt, sedan bland deras budgetansvariga om vilka utgifter som ska tillåtas år 2013 – och även om hur årets räkningar ska betalas.

Över allt hotar dessutom ett sammanbrott i diskussionerna om EU:s långtidsbudget för 2014–20, som enligt planerna ska avgöras vid ett toppmöte nästa vecka.

Vad invånarna tycker – åtminstone i Sydeuropa – blir i sin tur tydligt på onsdag då storstrejker och demonstrationer mot åtstramningspolitiken har aviserats i Grekland, Spanien, Frankrike, Belgien och Portugal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.