Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grekland anklagas för att ha sänkt flyktingbåt

En film som sprids av turkiska myndigheter påstås visa hur den grekiska kustbevakningen sticker hål på en gummibåt med syriska flyktingar.

Enligt filmen ska den turkiska kustbevakningen ha räddat flyktingarna från att drunkna.

Men spridningen kritiseras också för att vara propaganda från Turkiet.

Flera turkiska medier, däribland nyhetsbyrån Anadolu och CNN Turk, har publicerat en film som påstås visa hur den grekiska kustbevakningen sticker hål på en gummibåt med syriska flyktingar.

Brittiska The Guardian har återpublicerat filmen och skriver att den kommer från en enhet inom det turkiska regeringskansliet.

I filmen syns en man ombord på vad som uppges vara ett grekiskt räddningsfartyg, som står med ett spjutliknande föremål och trycker mot en gummibåt full av flyktingar.

Därefter syns hur båten tar in vatten och hur flyktingarna, som sägs vara 58 stycken till antalet från Syrien, räddas av personal från den turkiska kustbevakningen.

Anklagas för "desinformation"

Filmen, som nu sprids i sociala medier över hela världen, anklagas dock av flera för att vara hårdvinklad och klippt till Greklands nackdel.

"Personalen fångar upp båtarna med båtshakar. Filmen visar bara sekvenser av händelseförloppet", skriver en användare.

Turkiet har sedan länge en ansträngd relation med Grekland, och en användare menar att filmen är desinformation som sprids för att misskreditera det grekiska folket.

"Desinformation hjälper inte någon, inte minst de syriska flyktingarna", skriver en person.

Expressen har varit i kontakt med grekiska myndigheter som låter hälsa att de inte besvarar frågor på helgen.

Turkiska kustbevakningen bekräftar att filmen är deras och att incidenten ägt rum, men lämnar inga övriga kommentarer.

Greklands försvar

Enligt Anadolu ska händelsen ha skett den 12 november i år och i samband med att turkiska myndigheter släppte filmen offentligt uttalade sig befälhavaren för deras kustbevakning.

– Vi skulle vara väldigt tacksamma om dina anställda avstår från sådana här handlingar, sa befälhavaren Hakan Üstem och riktade sig till sin grekiska motsvarighet.

Enligt Hurriyet ska den grekiske befälhavaren, Athanasios Athanasopulos, ha svarat att de tar till alla nödvändiga steg för att hantera problemet.