NATIONALIST. 60-årige Giorgos Vathis med sin sjuårige son. Giorgos kallar sig nationalist. "Alla i min familj röstade på Chrysi Avgi", berättar han för Expressen. Vid förra valet, 2009, fick partiet inte ens en halv procent av rösterna. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM Foto: Stefan Söderström
NATIONALIST. 60-årige Giorgos Vathis med sin sjuårige son. Giorgos kallar sig nationalist. "Alla i min familj röstade på Chrysi Avgi", berättar han för Expressen. Vid förra valet, 2009, fick partiet inte ens en halv procent av rösterna. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM Foto: Stefan Söderström

Grekiska nazister ska skrämma politikerna

Publicerad

ATEN. Nynazisterna i partiet Gyllene gryning i Grekland fick 21 platser i parlamentet i söndagens val.

Expressen har besökt partiets högkvarter där man planerar för en framtid utan invandrare.

- Jag älskar mitt land och vill att det ska förbli grekiskt, säger nationalisten Giorgos Vathis, 60.

Foto: Stefan Söderström
Fem minuter utanför centrala Aten finns nynazistiska Chrysi Avgi, eller Gyllene grynings högkvarter.

Det är ett mångkulturellt område med albaner, marockaner, asiater och andra nationaliteter. Här har ett hundratal av partiets medlemmar samlats, nästan alla är grovt byggda unga män. Ett tiotal av männen vaktar utanför trappuppgången som leder till möteslokalerna. Männen scannar av varje passerande med en blick. Grek. Inte grek. Grek. Inte grek.

Uppe i lokalen finns marknadsförsäljaren Giorgos Vathis, 60, med sin sjuårige son ­Odysseas.

- Alla i min familj röstade på Chrysi Avgi, säger han.

Han hävdar att Grekland har för många invandrare.

- Vi har inte råd med det. Jag och min son blev rånade av fem svarta män för ett år sedan. De bryr sig bara om sina hem­länder och att tjäna våra pengar, säger pappan.

Vi får inte fotografera fritt utan visas runt av Socrates Smaraidos, 22, en talesperson för partiet som till vardags säljer försäkringar på ett större bolag. Han förnekar att partiet är nazistiskt. Bara tyskar kan vara nazister, enligt hans resonemang.

- Vi är nationalister. Vi vill det bästa för vårt land och vår ras. Vi vill ha ut alla immigranter. Vi vill ta tillbaks jobben, säger han.

Vill skrämma politikerna

Enligt valundersökningarna har 45 procent av Gyllene ­grynings väljare tidigare röstat på regeringspartierna. Väljar­flykten är en tydlig markering mot landets etablerade politiker.

- Det är katastrof att de får så många röster men jag vill skrämma politikerna. Det var därför jag röstade på nazisterna. Alla kommer att vara rädda när de här tuffa killarna kommer till parlamentet och rör om. Det behövs eftersom politikerna har gjort bort sig fullständigt, säger taxichauffören Nikolas Raptis, 33.

Hotellarbetaren Andreas Ganatsios, 29, röstade på de gröna, som inte kom in i parlamentet.

- Chrysi Avgi kommer inte att få lika många röster vid nästa val. De flesta som röstade på dem nu gör det för att straffa regeringspartierna Ny demokrati och Socialdemokraterna.

Oro bland albaner

Längre upp på samma gata som partihögkvarteret finns invandrarna som nynazisterna vill kasta ut. Vi träffar en stor grupp albaner. Flera av dem vi träffar har bott i Grekland i över 20 år, men de har fort­farande inte fått rätt att rösta. De är oroade.

- Det är ett rasistiskt land. Vi har inga rättigheter. Jag är rädd att nazisterna kommer att skicka ut oss, säger Fatmir Mislimi, 44, som arbetar med att montera luftkonditioneringar.

- De är vampyrer, säger vännen Nikolin Shkellxeni.

Patriotiska fotografier

Gyllene gryning håller till i en sliten tvåvåningsfastighet. Rummen är omöblerade, rökiga och kvävande i hettan. På väggarna hänger stora inramade patriotiska fotografier. Ett föreställer kravallpolisen, ett annat visar viftande grekiska flaggor under en demonstration. Där finns också stora bilder på partiets symbol, en antik meanderslinga som liknar nazisternas svastika.

Det främlingsfientliga partiet fick sju procent av rösterna i söndagens val och därmed 21 poster i parlamentet. Partiet uppges ha byggt ett brett nätverk bland likasinnade i Europa - även i Sverige.

- Vi har kontakt med flera organisationer i Sverige. Jag kommer inte ihåg namnen på alla, hävdar partiets talesperson Socrates Smaraidos som påstår att de radikala grupperna håller varandra uppdaterade om "situationen" i sina länder.

Talar om "riktiga greker"

Jag frågar Socrates Smaraidos om andra eller tredje generationers invandrade greker, som älskar sitt nya land, kan bli medlemmar i partiet.

- Nej. Vi har bara plats för riktiga greker. Grek är man i blodet. Det är det vi tror på.

Expressen har försökt att komma i kontakt med det svenska Nationell Ungdom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag