Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grekiska ambassaden: Ni borde skämmas för svenska kvinnor

Här på ön Samos i Grekland våldtogs "Anna". Foto: Cornelia Nordström
Svenska "Anna" anmäldes att hon våldtagits i Grekland men åtalas nu själv för ärekränkning. En tittare skrev ett kritiskt brev till den grekiska ambassaden i Stockholm efter TV4:s avslöjande men fick till svar att han själv borde skämmas över hur svenska kvinnor beter sig utomlands.
På onsdagen avslöjade TV4-Nyheterna att svenska "Anna " som anmält att hon våldtagits på den grekiska ön Samos nu själv är åtalad i Grekland för förtal. "Anna" har uppgett att hon våldtogs och misshandlades sista natten på semestern, och när hon undersöktes på ett sjukhus direkt efter hemkomsten konstaterade läkaren att hon hade skador av trubbigt våld på kroppen och även skador i underlivet. Rättsintyget översattes och skickades till Grekland- men det grekiska åklagarväsendet valde i stället att åtala "Anna" för förtal.

Tittare reagerade

Många tittare reagerade starkt på nyheten, Jan Tordsson så pass att han skickade ett brev till grekiska ambassaden där han bland annat skrev att Grekland borde skämmas. Svaret från den grekiska handelsattachén Vassilios Bakalis förvånade honom.
"Tvärtom min vän så är det du som ska skämmas över svenska kvinnors uppträdande, på semester i alla delar av världen och med utländska medborgare i sitt eget land", skev Bakalis.
- Jag blev helt chockad. Han sågar i princip halva Sveriges befolkning vid fotknölarna. Den här mannen jobbar ju som jag förstår med handelsförbindelser. Att han uttrycker sig så mot en så viktig grupp som svenska turister, svenska kvinnor är skandalöst, säger Jan Tordsson till TV4-Nyheterna.

Skämtar bort det

När TV4:s reporter ringer handelsattachén Vassilios Bakalis för att fråga vad han menar svarar han.
– Det är klar och tydlig engelska.
 Vad är det för sorts beteende ni anser att svenska kvinnor har?
 – Låt mig berätta ett skämt. För många år sedan på Rhodos, till exempel, demonstrerade ett antal svenska kvinnor, som hade plakat  där det stod: Snälla ligg med oss, vi har inte aids, säger Vassilios Bakalis.