Grekerna tömmer bankerna på pengar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anatoly Maltsev / Epa / Tt
Foto: Thanassis Stavrakis

De senaste dagarna har grekerna tömt sina bankkonton.

Nu skjuter Europeiska Centralbanken, ECB, till ett akutlån till landet som befinner sig i kris.

Pengarna ska fylla de grekiska bankernas sinande kassor, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Medan klockan tickar för Greklands chanser att undvika ett smärtsamt utträde ur euron fick landet på fredagen ett tillfälligt nödlån från Europeiska Centralbanken för att de grekiska bankerna ska kunna fylla sina sinande kassor, rapporterar AP.

Grekerna tömmer sina konton

I skuggan av lånesamtalen med Europeiska Centralbanken, EU och Internationella valutafonden, IMF, har oroliga greker tömt sina bankkonton.

En anonym EU-tjänsteman säger enligt AP att grekerna har tagit ut omkring 2 miljarder euro från sina bankkonton de senaste dagarna.

– Pengarna går ur de grekiska bankerna snabbare än någonsin tidigare, sa tjänstemannen.

Måste betala 30 juni

Grekland måste betala tillbaka 1,6 miljarder euro till IMF senast den 30 juni för att kunna få en sista utbetalning på 7,2 miljarder euro. Men Grekland saknar pengarna och situationen förvärras mer och mer för varje dag som går.

På torsdagen avbröts mötet mellan eurozonens finansministrar utan att en uppgörelse nåtts om den grekiska skuldkrisen. Efter det ökade osäkerheten kring om Grekland kommer att kunna betala vilket i sin tur kan leda till att landet faller ur euron.

På måndagen träffas Euroområdets 19 ledare för ett krismöte för att försöka komma fram till en räddningsaktion.

Tsipras: "Problem i hela EU"

Grekland premiärminister Alexis Tispras besökte Ryssland för att träffa president Vladimir Putin.

– Vi sökte slutförhandlingar för att vara på högsta politiska nivå i Europa och nu arbetar vi för att lyckas med detta toppmöte, sa han vid mötet.

Långivarna IMF, EU och ECB kräver långtgående reformer av Grekland.

På fredagen sa Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble att han inte bedömer det som troligt att Grekland kommer att genomföra nödvändliga reformer för att få i gång landets ekonomi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.