Allt fler greker tömmer sina konton av rädsla för att landat ska lämna eurozonen. Foto: Reuters
Allt fler greker tömmer sina konton av rädsla för att landat ska lämna eurozonen. Foto: Reuters

Greker tömmer sina bankkonton av rädsla

Publicerad

Det ser allt mer nattsvart ut inför helgens grekiska nyval.

Många tömmer sina bankkonton av rädsla för att landet ska lämna eurozonen.

Grekland kan tvingas ställa in utbetalningar av löner och pensioner redan nästa månad.

– Staten har pengar som täcker betalningarna fram till den 20 juli, säger en bankkälla.

Grekland har omkring 2 miljarder euro (cirka 17,6 miljarder kronor) att betala löner och pensioner med fram till den 20 juli, uppger ekathimerini.com.

Andra grekiska medier som rapporterar om nyheten baserar sina uppgifter på information som finansministern ska ha lämnat till det vänsterradikala partiet Syriza i tisdags, uppger economictimes.com.

Finansdepartementet har dock avböjt att kommentera uppgifterna.

Räcker inte till augusti

En bankkälla i Aten som TT har talat med bekräftar uppgifterna.

– Grekiska staten har pengar som täcker betalningarna fram till den 20 juli. Kassan räcker inte till att betala augustilönerna, säger källan.

Offentliganställda och pensionärer i Grekland bör därmed vara beredda på att på sin höjd få ut delar av löner och pensioner. Eller att betalningen sker med statliga skuldväxlar utan löptid – åtgärder som ligger väldigt nära att börja trycka upp en egen valuta vid sidan av euron.

Dött lopp

Samtidigt närmar sig söndagens parlamentsval, som ser ut att bli dött lopp mellan vänsterradikala Syriza och konservativa Ny demokrati. Om inget parti lyckas bilda regering hotar ännu ett nyval – en mardröm för EU-ledare och finansanalytiker.

Många greker fruktar att valresultatet kommer att utmynna i att landet lämnar eurosamarbetet till förmån för en egen valuta. Därför tömmer många sina konton.

Det talas om uttag på upp till 800 miljoner euro (cirka 7 miljarder kronor) per dag. Enligt grekiska medier rör det sig om cirka 6 miljarder euro (cirka 53 miljarder kronor) i uttag ur grekiska banker bara i maj.

– Det är troligen något mer, säger bankkällan – som menar att vågen av bankuttag snart kan bli destabiliserande.

Bankerna klarar sig än så länge tack vare likviditetsstöd från Europeiska centralbanken.

– Men om uttagen tilltar efter nyvalet den 17 juni kan det bli destabiliserande, säger källan till TT.

Det första kvartalet steg arbetslösheten till 22,6 procent. Samma period förra året var 15,9 procent arbetslösa, enligt ekathimerini.com.

Många har slutat att betala skatter och avgifter, vilket ytterligare förvärrar läget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag