Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greker röstade
för Eurozonen

Ny Demokratis Antonis Samaras.

Konservativa Ny demokrati har vunnit nyvalet Grekland.

På söndagskvällen ringde Syrizaledaren Alexis Tsipras till motståndaren Antonis Samaras och gratulerat till valsegern, rapporterar TT.

– Grekerna röstade för att stanna i eurozonen, sa Samaras på valnatten, enligt Sky News.

Preliminärt valresultat

När 59 procent av rösterna räknats gav valmyndigheten denna sammanställning:

Ny demokrati - 30,2 procent

Syriza - 26,4 procent

Pasok - 12,6 procent

Oberoende greker - 7,4 procent

Gyllene gryning - 6,9 procent

Demokratisk vänster - 6,1 procent

Det parti som får flest röster belönas med 50 extra platser i parlamentet.

Källa: TT

Det grekiska politiska landskapet skiftade dramatiskt vid valet den 6 maj. De traditionellt sett största partierna, konservativa Ny demokrati och socialistiska Pasok tappade båda kraftigt samtidigt som den vänsterpopulistiska Syriza och nynazistiska Gyllene gryning gick framåt.

Då inget parti kunde bilda regering hölls ett nyval på söndagen. Och vid niotiden på söndagskvällen stod det klart att Ny demokrati tagit hem flest röster.

Syrizaledaren Alexis Tsipras ringde till Ny demokratis partiledare Antonis Samaras och gratulerat till valsegern, rapporterar TT.

Samaras höll ett segertal i Aten på valnatten.

– Grekerna röstade för att stanna i eurozonen, sa han enligt Sky News.

– Det kommer inte att bli fler äventyr. Det kommer inte att tvivlas på Greklands plats i Europa. Det grekiska folkets offer kommer att bära frukt.

Kan bilda regering

Enligt de preliminära siffrorna ser det ut som att Ny demokrati kommer att kunna bilda regering mad Pasok. De båda gamla maktpartierna är båda för att följa villkoren som Greklands långivare ställt på landet.

Syriza, som kom tvåa både i det första valet och i nyvalet, var starka motståndare till åtstramningspaketet och propagerade för att riva upp låneavtalet.

Valet hade på förhand beskrivits som ett ödesval för Greklands medverkan i eurosamarbetet. Med de siffror som har kommit in på söndagskvällen ser det ut som att väljarna har valt att behålla goda relationer med resten av Europa.

Frågan om vilken regering som ska bildas i Grekland är fortfarande obesvarad, konstaterade SBAB:s chefekonom Tor Borg vid 21.30-tiden på söndagen.

– Inget är avgjort än så länge, men på finansmarknaderna blir det nog någon positiv reaktion på att inte Syriza bli det största partiet. Åtminstone på kort sikt, sade han till TT.

– Det finns nog en bra sannolikhet för att det blir ett tredje val.

Oavsett vilken regering som tar över tror Tor Borg att det följer krav på att omförhandla Greklands lånevillkor.

– Men blir det en Ny demokrati-regering känns det stabilare på något vis.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!