Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greenpeaceaktivister i kärnkraftverk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tiotals Greenpeaceaktivister bröt sig in i kärnkraftverket Tricastin i södra Frankrike tidigt i morse, i en protest mot kärnkraften och de risker de menar att den medför. Aktivisterna hängde upp banderoller med texten "Tricastin: en kärnkraftsolycka" och "Francois Hollande: en katastrofpresident", enligt Isabelle Philippe, taleskvinna från Greenpeace.

Polisen bekräftade inbrottet men gav ingen ytterligare information, och ledningen för kärnkraftverket var inte omedelbart tillgänglig för en kommentar.

Samtliga 29 Greenpeaceaktivister greps på måndagen. Det tog flera timmar att gripa alla eftersom vissa hade kedjat fast sig.

– Det var den enklaste saken i världen för aktivisterna att komma in i kärnkraftverket, det tog dem 20 minuter att ta sig från ingången till toppen av byggnaden, sade Isabelle Philippe.

Greenpeace har flera gånger de senaste åren brutit sig in i kärnkraftverk för att påvisa säkerhetsproblem. 75 procent av Frankrikes el kommer från kärnkraft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.