En grävling bet ihjäl en katt på Södermalm och skulle därför avlivas – men nu har kommunen ändrat sig. Foto: Volodymyr Burdyak / COLOURBOX
En grävling bet ihjäl en katt på Södermalm och skulle därför avlivas – men nu har kommunen ändrat sig. Foto: Volodymyr Burdyak / COLOURBOX

Grävling bet ihjäl katt – ska nu inte avlivas

Publicerad

En grävling bet ihjäl katten Nisse på Södermalm i Stockholm och kommunen lovade att sätta ut fällor för att avliva grävlingen.

Men efter att Dagens Nyheter uppmärksammade historien har Stockholms Stad blivit nerringda av upprörda invånare.

Nu har kommunen ändrat sig: grävlingen får leva.

– Det har varit en stor folkopinion, säger Tommy Tuvunger, kommunens viltvårdare.

Katten Nisse hade bott i 14 år på Metargatan på Södermalm. Men en natt i början av september vaknade grannarna av ett högt jamande utifrån. Nisse hade blivit biten i halsen av en grävling och blev så illa därhän att han avled.

Stockholms Stad lovade att ställa ut grävlingsfällor i koloniområdet vid Eriksdalslunden, där man misstänkte att grävlingen bodde.

"En stor folkopinion"

Men efter publiceringen i Dagens Nyheter i onsdags har kommunen blivit nerringda av upprörda kommuninvånare som inte vill att grävlingen ska fångas.

– Efter att medierna uppmärksammade detta har det varit en stor folkopinion. Många har ringt in och sagt att de vill att grävlingen ska få leva, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare på kommunens miljöförvaltning.

Jakten på grävlingen är avblåst

Den stora uppmärksamheten gjorde att kommunen tog ett nytt beslut: grävlingen ska få leva.

– En gång är ingen gång och två gånger är en för mycket, brukar man säga. Det handlar om att det ska vara ett upprepande problem. I vissa situationer finns det ingen tvekan, om grävlingen exempelvis springer runt på en förskola eller ett daghem, säger Tommy Tuvunger.

Grävlingar som bor i storstaden är generellt sett mindre skygga, menar Tuvunger. Trots det är det ytterst ovanligt att grävlingar attackerar människor eller djur.

– Grävlingen kan ju ha konfronterats av katten på ett olyckligt sätt. Han kanske hade ungar, vem vet, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag