Katten Nisse hade bott i 14 år på Metargatan på Södermalm. Men en natt i början av september vaknade grannarna av ett högt jamande utifrån. Nisse hade blivit biten i halsen av en grävling och blev så illa därhän att han avled.
Stockholms Stad lovade att ställa ut grävlingsfällor i koloniområdet vid Eriksdalslunden, där man misstänkte att grävlingen bodde.
"En stor folkopinion"
Men efter publiceringen i Dagens Nyheter i onsdags har kommunen blivit nerringda av upprörda kommuninvånare som inte vill att grävlingen ska fångas.
– Efter att medierna uppmärksammade detta har det varit en stor folkopinion. Många har ringt in och sagt att de vill att grävlingen ska få leva, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare på kommunens miljöförvaltning.
Jakten på grävlingen är avblåst
Den stora uppmärksamheten gjorde att kommunen tog ett nytt beslut: grävlingen ska få leva.
– En gång är ingen gång och två gånger är en för mycket, brukar man säga. Det handlar om att det ska vara ett upprepande problem. I vissa situationer finns det ingen tvekan, om grävlingen exempelvis springer runt på en förskola eller ett daghem, säger Tommy Tuvunger.
Grävlingar som bor i storstaden är generellt sett mindre skygga, menar Tuvunger. Trots det är det ytterst ovanligt att grävlingar attackerar människor eller djur.
– Grävlingen kan ju ha konfronterats av katten på ett olyckligt sätt. Han kanske hade ungar, vem vet, säger han.