Grävling bet ihjäl katt – ska nu inte avlivas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En grävling bet ihjäl en katt på Södermalm och skulle därför avlivas – men nu har kommunen ändrat sig.
Foto: Volodymyr Burdyak / COLOURBOX

En grävling bet ihjäl katten Nisse på Södermalm i Stockholm och kommunen lovade att sätta ut fällor för att avliva grävlingen.

Men efter att Dagens Nyheter uppmärksammade historien har Stockholms Stad blivit nerringda av upprörda invånare.

Nu har kommunen ändrat sig: grävlingen får leva.

– Det har varit en stor folkopinion, säger Tommy Tuvunger, kommunens viltvårdare.

Katten Nisse hade bott i 14 år på Metargatan på Södermalm. Men en natt i början av september vaknade grannarna av ett högt jamande utifrån. Nisse hade blivit biten i halsen av en grävling och blev så illa därhän att han avled.

Stockholms Stad lovade att ställa ut grävlingsfällor i koloniområdet vid Eriksdalslunden, där man misstänkte att grävlingen bodde.

"En stor folkopinion"

Men efter publiceringen i Dagens Nyheter i onsdags har kommunen blivit nerringda av upprörda kommuninvånare som inte vill att grävlingen ska fångas.

– Efter att medierna uppmärksammade detta har det varit en stor folkopinion. Många har ringt in och sagt att de vill att grävlingen ska få leva, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare på kommunens miljöförvaltning.

Jakten på grävlingen är avblåst

Den stora uppmärksamheten gjorde att kommunen tog ett nytt beslut: grävlingen ska få leva.

– En gång är ingen gång och två gånger är en för mycket, brukar man säga. Det handlar om att det ska vara ett upprepande problem. I vissa situationer finns det ingen tvekan, om grävlingen exempelvis springer runt på en förskola eller ett daghem, säger Tommy Tuvunger.

Grävlingar som bor i storstaden är generellt sett mindre skygga, menar Tuvunger. Trots det är det ytterst ovanligt att grävlingar attackerar människor eller djur.

– Grävlingen kan ju ha konfronterats av katten på ett olyckligt sätt. Han kanske hade ungar, vem vet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.