Graviditet och corona – det gäller nu

”Gravida har inte en jättestor risk, de ska alltid vara försiktiga med att bli infekterade. Vi vill understryka att man ska vara ännu mer noga nu” säger Anders Tegnell.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
Animation av coronaviruset.
Foto: Shutterstock

Folkhälsomyndigheterna har nya riktlinjer till gravida. 

Gravida bör inte utsätta sig för risken att smittas av covid-19, skriver myndigheten.

Den som är gravid och dessutom tillhör någon riskgrupp ska vara extra försiktig.

Man vet fortfarande inte så mycket om corona och graviditet. Men enligt Folkhälsomyndigheten finns det skäl att rekommendera gravida att vara extra försiktiga. 

Rekommendationen att vara försiktig gäller i synnerhet mot slutet av graviditeten och inför förlossningen. En luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan innebära risker för kvinnan, skriver myndigheten.

Däremot verkar gravida inte ha högre risk än andra att drabbas av svår sjukdom i covid-19.

De nya riktlinjerna publicerades den 29 april. Samma dag kommenterade Anders Tegnell pressmeddelandet:

– Vi har fått rapporter om ett antal kvinnor som var gravida som låg på iva. Det finns en ökad risk, den är väldigt liten. Det är väldigt få fall vi pratar om. Vi har frågat många länder som har fler fall och de ser ingenting, sa Anders Tegnell och fortsatte: 

– Gravida har inte en jättestor risk, de ska alltid vara försiktiga med att bli infekterade. Vi vill understryka att man ska vara ännu mer noga nu.

Gravida och diabetes eller andra riskgrupper 

De som är gravida och tillhör någon riskgrupp uppmanas vara extra försiktiga. Riskgrupperna är exempelvis högt blodtryck, diabetes och fetma. Är du drabbad rekommenderas du rådgöra med din barnmorska eller läkare och begränsa dina nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt.

Föder gravida med corona tidigare? 

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens den 29 april berättade Anders Tegnell att man i Kina sett en viss tendens till att kvinnor med corona ställde Svenska Dagbladet frågan om kvinnor som smittats av corona föder tidigare. 

Anders Tegnell: 

– I Kina hade man sett en viss tendens ja. Inte som framkommit i Sverige. 

– Det var en sådan liten skillnad så det påverkade varken barnet eller modern. Det var mer en observation. 

Influencern fick kritik för sin utlandsresa under pandemin

Testade barn hade inte smittats

Var sjunde gravid kvinna som testats för corona på förlossningsavdelningen på Östra Sjukhuset i Göteborg var smittad av viruset. Totalt har 161 patienter testats och av dem har det visat sig att 23 bar på smittan.

Några av dem har också fött barn under sjukdomstiden.

Pia Pauli är biträdande chef för förlossningsverksamheten på Östra Sjukhuset.

– Vi har gjort provtagningar på barnen också, men utifrån mitt perspektiv har vi inte haft något fall här än så länge och inte vårdat några covidsjuka barn.


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 


Gynekologen: ”Vänta med att bli gravid just nu”

Gynekologens råd om graviditet i corona-tider.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.