Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gravida svenskan har vaknat ur koman

Rök strömmade ut från tunnelbanestationen vid Maalbeek efter explosionen.
Foto: All over press
Svenskan skadades svårt efter explosionen i tunnelbanan.
Foto: All over press
Blommor utanför tunnelbanestationen i Bryssel.
Foto: TT

BRYSSEL. Den gravida svenska kvinnan som vårdats efter terrorattackerna i Bryssel har vaknat ur koman.

Hon vårdas nu för svåra brännskador på ansiktet, händer och ben efter terrorattacken i Bryssels tunnelbana.

– Bebisen mår för stunden bra, säger svenskans partner Maria.

En timme efter att två självmordsbomber utlösts på Bryssels internationella flygplats Zaventem, sprängdes ytterligare en bomb vid tunnelbanestationen Maalbeek intill EU-kommissionen av Khalid el-Bakraoui, 27.

En 44-årig svensk kvinna hade just anlänt till stationen för att komma till jobbet på EU-kommissionen. Svårt brännskadad kunde hon på egen hand ta sig ut från den rökfyllda stationen. När hon var ute ringde hon genast upp sin partner Maria och sa: ”Jag var tyvärr vid explosionen på Maalbeek. Jag är skadad”.

Kvinnans kolleger hittade henne skadad på gatan och hon fördes med ambulans till sjukhus. Läkarna försatte henne i artficiellt koma på grund av brännskadorna. Men hon har nu väckts ur koman.

– Jag vet inte när hon får lämna sjukhuset. Vi får se om det är om en månad eller en och en halv månad, säger Maria.

Två svenskar saknas

Anledningen är de brännskador hon fått i ansiktet, armar och ben. Maria är omtumlad efter de senaste dagarna, men tacksam för att ha sin anhörig vid liv.

Svenskan är gravid i 28:e veckan och bebisen mår för stunden bra, berättar Maria.

Hittills har 31 människor rapporterats ha dödats och 330 skadats i tisdagens tre attacker vid flygplatsen och tunnelbanan.

Två svenskar saknas fortfarande. Anhöriga till My Atlegrim, 30, befarar att hon kan ha varit i tunnelbanan Maalbeek när attacken skedde. En 63-årig kvinna från Norrtälje saknas efter att hon anlänt till flygplatsen samtidigt som attackerna. Enligt dottern Katarina har hon sannolikt varit vid incheckningsdisken till Brussels Airlines eftersom hon skulle flyga till Bromma efter att ha hälsat på några dagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.